Noodsteun aan door Amerikaanse heffingen getroffen voedselproducenten nodig - Hoofdinhoud
De EU heeft nagelaten de ongeoorloofde overheidssteun die vliegtuigbouwer Airbus krijgt voor de ontwikkeling en bouw van twee vliegtuigtypen te stoppen. Dat betekent dat de Verenigde Staten jaarlijks voor $7,5 miljard (circa €6,9 miljard) aan strafheffingen mogen opleggen op producten die uit de EU worden ingevoerd. Tot die conclusie komt de Wereldhandelsorganisatie (WTO) in haar rapport dat maandag 2 december is gepubliceerd. Eerder stelden de VS al importheffingen in. “Wij betreuren het besluit van de VS om meer invoerheffingen op te leggen voor zoveel landbouwproducten waaronder wijnen, whisky, maar ook Nederlandse varkensworsten en kazen”, aldus Annie Schreijer-Pierik (CDA), Europarlementariër en lid van de landbouw- en internationale handelscommissies. “Ik en mijn collega´s bekritiseren het gebrek aan belangstelling bij onze Amerikaanse partners om met de EU samen te werken aan een echte oplossing van het langdurige Airbus/Boeing-geschil. De situatie is ongekend: de WTO heeft nog nooit eerder haar instemming gegeven aan strafmaatregelen van deze financiële omvang.”
Leden van het Europees Parlement uiten daarom al op donderdag 28 november hun grote bezorgdheid over de door de EU-landbouw-en levensmiddelensector gedragen nevenschade als gevolg van dit handelsgeschil over een niet-gerelateerde sector (vliegtuigbouw). “De EU moet op gecoördineerde en gepaste wijze reageren op de verhoogde Amerikaanse invoertarieven”, benadrukt Annie Schreijer-Pierik. “Het WTO-oordeel over de Amerikaanse staatssteun aan Boeing volgt immers binnenkort. Dan zou ook de EU op haar beurt tegenmaatregelen kunnen instellen.”
Als eerste stap moet de EU-Commissie volgens de Europarlementsleden nauwlettend toezien op de markt, alle bestaande instrumenten gebruiken om marktverstoringen aan te pakken en snelle steun mobiliseren voor de zwaarst getroffen sectoren in Europa. Ook Nederlandse producten staan op de lijst van de VS. Ondanks enkele uitzonderingen wordt ongeveer de helft van de Nederlandse kaasexport naar de VS – met een exportwaarde van veertig miljoen euro – door de importheffingen zwaar geraakt. Dat geldt ook voor Nederlandse varkensvleesproducten als worsten. De exportwaarde daarvan bedraagt ruim een half miljoen euro.
“De EU moet de inspanningen opvoeren om EU-landbouwproducten in het buitenland te promoten en de financieringsregels met betrekking tot promotiefondsen flexibeler maken, zodat EU-campagnes in de VS kunnen worden gestimuleerd of doorgestuurd naar alternatieve markten in andere landen”, aldus Schreijer-Pierik en haar collega´s uit de landbouw- en internationale handelscommissies.
Om de exportmarkten van de EU te helpen diversifiëren, moeten alle belemmeringen worden weggenomen die voorkomen dat exporteurs volledig gebruikmaken van kansen in het kader van EU-handelsovereenkomsten. Ook pleiten de initiatiefnemers voor een hervorming van de crisisreserve. Het Parlement dringt er bij de Europese Commissie op aan met spoed een onderhandelingsoplossing te vinden om de handelsspanningen tussen de EU en de VS te verlichten.