Identiteit en Democratie (ID)

Met dank overgenomen van Europa Nu.

De fractie Identiteit en Democratie (I&D) verenigt negen rechts-populistische fracties in het Europees Parlement, waaronder de Italiaanse Lega, Vlaams Belang uit België, het Franse Rassemblement National en de Duitse AfD. In 2019 deed de groep voor het eerst mee aan de Europese verkiezingen. Zij werd opgericht als opvolger van het Europa voor Naties en Vrijheid, dat sinds 2015 bestond.

De fractie heeft 59 leden in het Europees Parlement1, waarmee het de zesde fractie naar grootte is. Verreweg de meeste zetels komen voor rekening van de Lega en de Rassemblement National. Politiek speerpunt van de partij is het streven naar het behoud van soevereiniteit voor de lidstaten van de Europese Unie, en het zoveel mogelijk tegengaan van verdere integratie. Daarnaast is de partij tegen immigratie en wil het de toetreding van Turkije tot de Europese Unie stoppen.

Vanuit Nederland is de PVV2 aangesloten bij deze fractie. Marco Zanni is de huidige fractievoorzitter van Identiteit en Democratie. Namens de PVV zat Marcel de Graaff3 voor I&D in het Europees Parlement. Sinds januari 2022 was hij Europarlementariër namens FVD. In oktober 2022 verliet hij de I&D-fractie.

Inhoudsopgave

  1. Positie
  2. Fractievoorzitter
  3. Historische ontwikkeling
  4. Aantal leden per land
  5. Meer informatie

1.

Positie

Identiteit en Democratie is met 59 EP-leden uit 8 landen de zesde politieke fractie. De fractie staat voor een nationalistische en eurokritische politiek, waarbij een verdere overdracht van bevoegdheden van de lidstaten naar Brussel voorkomen moet worden. Ook wil de partij meer directe democratie in Europa, minder immigratie, geen directe Europese belastingen en een stop op de toetredingsonderhandelingen met Turkije.

2.

Fractievoorzitter

De Italiaan Marco Zanni is fractievoorzitter van Identiteit en Democratie. Zanni was voorheen lid van de Vijfsterrenbeweging, voordat hij overstapte naar de Lega in 2018.

De I&D groep heeft ook twee vicevoorzitters, te weten Jordan Bardella (Frankrijk) en Gunnar Beck (Duitsland).

3.

Historische ontwikkeling

De fractie werd in juni 2019 opgericht als opvolger van Europa van Naties en Vrijheid. Deze voorganger werd in 2015, een jaar na de verkiezingen opgericht. In eerste instantie konden zij echter niet genoeg leden vinden. In juni 2015 lukte dit alsnog.

In 2019 werd de I&D opgericht tussen de Deense Volkspartij en de Finnenpartij, die toen nog lid waren van de fractie Europa van Conservatieven en Hervormers4, en het Duitse AfD en Italiaanse Lega. Later dat jaar sloten ook andere partijen zich bij de fractie aan. De Finnenpartij is per april 2023 teruggekeerd naar de fractie Europese Conservatieven en Hervormers.

De PVV haalde in eerste instantie geen zetels bij de verkiezingen van 2019. Vanwege de verdeling van zetels naar aanleiding van de Brexit kreeg de PVV alsnog een zetel, waarop zij zich aansloot bij de fractie. Met het vertrek van Marcel de Graaff bij de partij is het zetelaantal van de PVV nu weer nul.

 
 

4.

Aantal leden per land

Land Aantal leden
België 3
Denemarken 1
Duitsland 9
Estland 1
Frankrijk 18
Italië 23
Oostenrijk 3
Tsjechië 1

5.

Meer informatie

  • Europese politieke partijen
 

  • 1. 
    Het Europees Parlement (EP) vertegenwoordigt ruim 450 miljoen Europeanen en bestaat momenteel uit 720 afgevaardigden (inclusief voorzitter). Nederland heeft 31 zetels in het Europees Parlement. Het Europees Parlement wordt geacht een stem te geven aan de volkeren van de 27 landen die aan de Unie deelnemen, en vooral te letten op het belang van de Unie in zijn geheel.
     
  • 2. 
    De PVV-delegatie telt zes leden. Bij de Europese verkiezingen van 2019 kwam de PVV op 0 zetels uit, maar door de uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie werd een vrijgekomen zetel toegekend aan de partij. Op 20 januari 2022 splitste Marcel de Graaff zich echter af en ging verder voor Forum voor Democratie. De PVV maakte deel uit van de rechts-nationalistische fractie van Patriotten voor Europa (PfE).
     
  • 3. 
    Marcel de Graaff (1962) was van 12 februari 2020 tot 16 juli 2024 lid van het Europees Parlement. Hij maakte tot oktober 2022 deel uit van de fractie Identiteit & Democratie. Sinds 20 januari 2022 was dat namens FVD, daarvoor voor de PVV. Eerder was hij Europarlementariër van 1 juli 2014 tot 2 juli 2019. In 2011-2014 was de heer De Graaff Eerste Kamerlid en in 2012-2014 voorzitter van de PVV-Eerste Kamerfractie. Hij was lijsttrekker van de PVV bij de Europese verkiezingen 2014 en in 2019. De heer De Graaff was ICT-consultant. Hij studeerde theologie in Nijmegen.
     
  • 4. 
    Dit is een Europese centrumrechtse, eurosceptische politieke partij. De Partij van Europese Conservatieven en Hervormers is in 2009 opgericht onder de naam Alliantie van Europese Conservatieven en Hervormers en veranderde in 2019 naar de huidige naam. De partij is verbonden met de fractie van de Europese Conservatieven en Hervormers (ECR) in het Europees Parlement. De partij staat voor een radicale hervorming van de Europese Unie op basis van conservatieve uitgangspunten en economisch liberale beginselen.