SGP en Eerste Kamerverkiezingen 2019
Met dank overgenomen van Parlement.com.
De SGP1 haalde bij de Eerste Kamerverkiezingen van 27 mei 2019 2 zetels in de Eerste Kamer2. Lijsttrekker was Peter Schalk3. De SGP had voor de verkiezingen ook 2 zetels in de Eerste Kamer.
Inhoudsopgave
De SGP haalde bij de Eerste Kamerverkiezingen van 27 mei 20194 4.493 berekende stemmen (2,6 %) van de 173.121 uitgebrachte berekende stemmen. De partij haalde hiermee 1 volle zetel en 1 restzetel. In totaal heeft de SGP dus 2 zetels in de Eerste Kamer behaald.
De SGP deed aan de Eerste Kamerverkiezingen mee in alle provincies, behalve Groningen, Friesland, Drenthe, Noord-Brabant en Limburg.
Overzicht van de voornaamste SGP-kandidaten voor de Eerste Kamerverkiezingen van 2019.
Meer over
- 1.De SGP is een behoudende christelijke (reformatorische) partij aan de rechterkant van het politieke spectrum, die strikt volgens Bijbelse normen politiek wil bedrijven. Politiek leider van de SGP is Chris Stoffer. De partij werd opgericht op 24 april 1918 en is daarmee de oudste nog bestaande partij van Nederland.
- 2.De Eerste Kamer is deel van de volksvertegenwoordiging en heeft met name een rol op wetgevend gebied. Over een wetsvoorstel moet, als de Tweede Kamer het heeft aangenomen, ook door de Eerste Kamer worden gestemd. De Eerste Kamer kan een wetsvoorstel nog tegenhouden.
- 3.Peter Schalk (1961) is sinds 9 juni 2015 Eerste Kamerlid voor de SGP. Tevens is hij fractievoorzitter. De heer Schalk was vijfentwintig jaar bestuurder (Raad van Bestuur) van de Reformatorisch Maatschappelijke Unie, een belangenorganisatie voor werknemers, werkgevers en zelfstandigen die Bijbelse principes als uitgangspunt voor haar activiteiten heeft. Daarvoor werkte hij in het onderwijs.
- 4.Op maandag 27 mei 2019 kozen de leden van Provinciale Staten en kiescolleges op Bonaire, Sint Eustatius en Saba een nieuwe Eerste Kamer. De Statenleden en de kiescollegeleden werden op hun beurt op woensdag 20 maart 2019 direct door alle kiesgerechtigde Nederlanders gekozen. Het was voor het eerst dat ook in de Antilliaanse 'gemeenten' verkiezingen voor de Eerste Kamer plaatsvonden.