Kabinet wil rol parlement bij Europese besluitvorming verbeteren
DEN HAAG (PDC) - Het Nederlandse parlement moet (nog) beter worden betrokken bij de besluitvorming in de Europese Unie. Minister Ollongren1 schrijft dat in de kabinetsreactie op de voorstellen van de Staatscommissie-Remkes2. De gewenste grotere openbaarheid van EU-stukken wordt ondersteund.
Het kabinet stelt zich ook achter het versterken van de gezamenlijke rol van nationale parlementen in het kader van subsidiariteit. De termijn waarop die parlementen op Commissievoorstellen mogen reageren zou flexibeler moeten worden gehanteerd dan nu het geval is.
Het kabinet stelt overigens dat de informatievoorziening aan het parlement over Europese dossiers al goed is. Er zal op worden toegezien dat eerdere afspraken over het goed en tijdig informeren van het parlement worden nageleefd.
Bron: kabinetsstandpunt advies staatscommissie
Meer over ...
- 1.Kajsa Ollongren (1967) was van 10 januari 2022 tot 2 juli 2024 minister van Defensie in het kabinet-Rutte IV. Daarvoor was zij minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in het kabinet-Rutte III. In dat kabinet was zij namens D66 tevens viceminister-president. Mevrouw Ollongren was van 18 juni 2014 tot 26 oktober 2017 wethouder van Amsterdam en in september 2017 werd zij daar waarnemend burgemeester. In 2011-2014 was zij secretaris-generaal van het ministerie van Algemene Zaken. Eerder was zij plaatsvervangend secretaris-generaal op dat ministerie en daarvoor onder meer plaatsvervangend directeur-generaal economische politiek en directeur integratie en strategie op het ministerie van Economische Zaken.
- 2.Afgelopen week verscheen een tussenrapport van de staatscommissie Parlementair stelsel, onder leiding van VVD-politicus Johan Remkes. In het licht van de nog in gang zijnde afschaffing van het consultatief referendum baarde in de pers vooral het idee om een bindend correctief referendum in te voeren opzien. Afgezien daarvan leek de ontvangst van het tussenrapport lauw. Hadden we dit allemaal niet al eens eerder gelezen? Invoering van een gekozen formateur, verlaging van de voorkeursdrempel, een terugzendrecht voor de Eerste Kamer, constitutionele toetsing – waarom zouden deze suggesties, al eens gedaan door eerdere (staats)commissies, dit keer niet weer in een la verdwijnen?