EU eist stop levend begraven varkens China - Hoofdinhoud
De EU roept de Chinese regering op onmiddellijk te stoppen met het levend begraven van varkens in de strijd tegen Afrikaanse varkenspest. Dat laat vicevoorzitter van de Europese Commissie Jyrki Katainen weten aan CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik, die de kwestie begin dit jaar in Brussel agendeerde. Sinds november circuleren wereldwijd gruwelijke beelden van het levend begraven van varkens in het land, dat kampt met een hevige virusuitbraak. Katainen noemt de gruwelijke praktijk “volledig in strijd met internationale regels” van de Wereldorganisatie voor diergezondheid (OIE) voor de bestrijding van besmettelijke ziekten.
Annie Schreijer-Pierik is tevreden met de beantwoording. “China is een gekoesterde, belangrijke handelspartner voor Nederland en Europa. Om de continuïteit van onze wederzijdse handel te verzekeren is het essentieel dat het AVP-virus in China niet ondergronds in overblijfselen kan voortsluimeren en niet opnieuw kan uitbreken door dit soort praktijken”, reageert de CDA-politica. “Elk risico voor een toekomstige uitbraak en mondiale verspreiding moet worden vermeden door zorgvuldige ruimingsprocedures. Diezelfde strenge internationale eisen worden ook gesteld aan ruimingen in Europa.”
Brussel heeft de Chinese landbouwminister schriftelijk opgeroepen om zich aan de internationale dierziektevoorschriften te houden en elke onnodige wreedheid tegen varkens te beëindigen. “Naast de veterinaire en bioveiligheidsaspecten is het goed dat de EU ook internationaal voor dierenwelzijn opkomt. Nederlandse en Europese veehouders houden zich aan de hoogste dierenwelzijnsnormen ter wereld, daar mag in de publieke opinie wel vaker bij stilgestaan worden”, zegt Schreijer-Pierik.
Het invoeren van varkensproducten vanuit China is op dit moment niet toegestaan. Voedsel in bagage die de EU wordt binnengebracht, kan een bedreiging vormen voor de diergezondheid in de hele EU. Reizigers moeten zich daarom houden aan strenge wetgeving, benadrukt de EU-Commissaris.
Klik HIER voor de schriftelijke vragen namens Annie Schreijer-Pierik en klik HIER voor het antwoord namens de Europese Commissie.