Johan Nooitgedagt in gesprek met Annie Schreijer-Pierik over pulsvisserij, windmolenparken en brexit - Hoofdinhoud
Met een totaalverbod op pulsvisserij, de toename van windmolenparken op zee en de naderende Brexit staat de Nederlandse visserijsector meer dan ooit op scherp. Hoe denkt Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik (CDA) over deze extreme golven in de visserijsector? Hierover ging Vissersbondvoorzitter Johan Nooitgedagt met haar in gesprek.
Totaalverbod pulsvisserij
Johan Nooitgedagt: De stemming onlangs in het Europees Parlement over de toekomst van het pulstuig is een zwarte dag voor de Nederlandse visserij. Hoe heb jij deze dag beleefd?
Annie Schreijer-Pierik: Veel Nederlandse vissers togen naar Straatsburg om van zich te laten horen. Hun aanwezigheid en de grote netten waarmee ze voor het Parlementsgebouw stonden heeft indruk gemaakt op de Europarlementariërs. Het heeft een bepaald signaal afgegeven. Toch blijft het heel zwart-wit. Europa is druk bezig met het redden van het klimaat, maar pulsvisserij wordt de nek omgedraaid.
Johan Nooitgedagt: Het totaalverbod op pulsvisserij valt inderdaad niet uit te leggen. In eerste instantie omdat de tientallen wetenschappelijke onderzoeken goede resultaten laten zien en ten tweede omdat het een vorm van klimaatvriendelijk vissen is.
Onthouden van stemming
Johan Nooitgedagt: Tijdens de stemming in de Visserijcommissie over de uitkomsten van het triloog heb jij je onthouden van de stemming. Waarom deed je dat?
Annie Schreijer-Pierik: Puls-onderhandelaar Mato gaf aan dat er meer ruimte is voor pulsvisserij binnen het gesloten triloog dan wij denken. Echter is er nog niets over pulsvisserij in de Technische Verordening zwart op wit gezet. Om een signaal af te geven over de onduidelijkheid, heb ik mij onthouden van een stemming in de Visserijcommissie. Inmiddels is die duidelijkheid er nog steeds niet. Maar stel dat er ruimte is, dan kan Nederland daarover in onderhandeling met de Raad en de Commissie.
Johan Nooitgedagt: Als er politieke rek is, dan moeten wij die benutten. Dat zoeken wij juridisch ook tot op de bodem uit. Het geeft onder de pulsvissers ook wroeging. Waarom mag de ene pulsvisser door pulsen tot 2021 en krijgt de ander nog een maand? We moeten voorkomen dat de drie ontheffingsgroepen zich tegen elkaar afzetten. Daar heb ik het meeste moeite mee, om dat in goede banen te leiden.
Annie Schreijer-Pierik: Geen overgangstermijn is ook onwenselijk. Normaal zou bij zo’n verbod een transitietermijn van twee of drie jaar zijn. Nu wordt de deur helemaal dichtgeslagen.
Rutte en NGO’s houden zich stil
Johan Nooitgedagt: Met de gehele visserijsector hebben wij minister-president een brandbrief gestuurd en hem gevraagd om voor ons in de bres te springen. Er zijn 250 pulsvissers en betrokkenen naar Den Haag gekomen om de noodzaak van pulsvisserij in te laten zien. Maar vanuit Mark Rutte bleef en blijft het stil. Tot op de dag van vandaag hebben wij geen reactie ontvangen op onze brief. Dat steekt ons wel.
Annie Schreijer-Pierik: Dat is misschien wel ons probleem. Diegene die het verschil kunnen maken in de politiek, doen het niet altijd. Ik geloof best dat als Mark Rutte een keer hard met zijn vuist op tafel slaat, pulsvisserij erdoor komt.
Johan Nooitgedagt: Hetzelfde geldt voor de NGO’s. Zij hadden actiever en assertiever kunnen participeren op de stemming, maar ze lieten weinig van zich horen. Is er iets van waar dat de commissaris de enige is die het initiatief kan nemen om pulsvisserij toch toe te laten in de Europese Unie?
Annie Schreijer-Pierik: Er komt binnenkort een nieuwe Europees commissaris voor de Visserij. Als deze nieuwe commissaris een goed hart heeft voor pulsvisserij, dan kan deze inderdaad het voorstel doen om de huidige Europese koers van pulsvisserij te wijzigen. Maar, dat is uiteraard afhankelijk van wie de nieuwe commissaris wordt. Ik durf daar nog niks over te zeggen.
Windmolenparken
Johan Nooitgedagt: Vorig jaar zijn wij met man en macht naar de Tweede Kamer gestapt met een dossier windmolens op zee onder de arm. Bijna elk Kamerlid gaf bij ons aan dat de zaak een gelopen race is. Nederland wil het klimaatakkoord halen en de windmolenparken op zee zijn een middel om het doel te behalen. Inmiddels zijn we betrokken bij de Noordzeetransitie-gesprekken, maar de visserij lijkt de enige te zijn die niks te claimen heeft op de zee.
Annie Schreijer-Pierik: Niet alleen in Nederland, in meer lidstaten heerst het meningsverschil over windmolenparken op zee. Blijf er in ieder geval kritisch inzitten. Er zitten grote multinationals achter de windmolenparken, die veel kunnen bereiken. Daarnaast zijn er ook Kamerleden die kritisch zijn tegenover de klimaatwet, daar moet je mee in gesprek gaan.
Brexit
Johan Nooitgedagt: Het voelt alsof de visserij aan alle kanten geknepen wordt. Niet alleen door de toename van windmolenparken op zee, maar ook door de naderende Brexit. Daardoor kan de helft van de Noordzee gesloten worden voor onze vissers.
Annie Schreijer-Pierik: Brexitonderhandelaar Barnier is visserijgezind. Dat helpt Europa enorm. Namens een aantal Europarlementariërs hebben wij ook een brief gestuurd naar Engeland om hun scherp te zetten op hun plannen omtrent de visserijsector. Ik denk niet dat ze er sterker van worden door de grenzen te sluiten, maar dat ze zelf de dupe worden van hun plannen.
Johan Nooitgedagt: Wij zijn ook heel blij met Barnier en uiteraard trots dat hij zijn handen in het vuur steekt voor de visserijsector. Heb jij het idee dat aan het eind van het liedje het Verenigd Koninkrijk tot inkeer komt?
Annie Schreijer-Pierik: Over een deal of no deal kan heel breed gesproken worden. Sommigen zeggen: we laten het lopen. Met Noorwegen en Zwitserland hebben wij ook goede afspraken, dat zou ook kunnen met het Verenigd Koninkrijk. Ik adviseer in ieder geval aan alle ondernemers om zich voor zowel een deal als een no deal goed voor te bereiden.
Oneerlijke handelspraktijken
Johan Nooitgedagt: Voor oneerlijke handelspraktijken in de voedingssector heb jij je onlangs hard gemaakt. Heb jij het idee dat er oneerlijke handelspraktijken in de visserij zijn?
Annie Schreijer-Pierik: Inmiddels horen wij signalen dat het overal plaatsvindt. In de visserij zijn veel zelfstandige bedrijven. Daar speelt het misschien minder, maar blijf ervoor waken dat geld op een eerlijke plek terecht komt en zorg dat je de vinger erachter krijgt als ergens oneerlijke handelspraktijken opduiken.
Johan Nooitgedagt: Daar blijven wij ook alert op. Uiteraard zouden wij het liefst een stelsel hebben waarin wij tot prijsbescherming kunnen komen voor de vissers, maar dan krijgen wij de mededingingsautoriteit op ons dak. Ik zie dat ze daar in het buitenland veel rechtvaardiger mee omgaan. Daar kan Nederland nog wat van leren.
Voor het originele artikel van Johan Nooitgedagt verwijs ik u naar: https://www.vissersbond.nl/johan-nooitgedagt-annie-schreijer-pierik-visserij/