CDA: diertransport EU niet verbieden, maar handhaven - Hoofdinhoud
STRAATSBURG – Het Europees Parlement uit vandaag stevige kritiek op de uiteenlopende handhaving van de diertransportwetgeving in de EU-landen. CDA-Europarlementslid Annie Schreijer-Pierik eist een strengere handhaving van de bestaande wetgeving uit 2006 in andere lidstaten: “Er is nu sprake van een ongelijk speelveld doordat inspecties en handhaving in veel EU-landen tekortschieten, terwijl in Nederland de ene dierenarts de andere keuringsarts controleert telkens als varkens een uurtje de grens over naar een Duitse slachterij gaan.“
Een grote meerderheid van het Parlement steunt de oproep van CDA, VVD en SGP aan de EU-Commissie om een diervriendelijker ‘bordeskeuring’ in te voeren. “Dit is beter voor dier, boer en chauffeur. De huidige klepkeuring kost de Nederlandse boeren 250 euro per uur. Zij dragen de extra lasten“, aldus Schreijer-Pierik. Ook EU-regels over diergezondheidscertificaten belemmeren nu nog het vervoer van varkens uit Nederland naar bijvoorbeeld een dichterbij gelegen Duitse slachterij. Die overbodige regels moeten snel op de schop, zo vindt het EU-Parlement. Schreijer-Pierik: “Het dierenwelzijn mag niet in gevaar komen door overbodige EU-bureaucratie voorafgaand aan vervoer tussen nota bene EU-landen.”
Het CDA vindt echter dat de eis tot het verbieden van vervoer van levende dieren naar derde landen buiten de EU, alleen omdat deze landen slechts hun eigen diertransportregels erkennen, veel te ver gaat. “Absurd! Springpaarden en fokdieren moeten ook in de toekomst gewoon naar landen buiten de Europese Unie kunnen worden vervoerd in goede omstandigheden. Toegang tot het Verenigd Koninkrijk moet na de Brexit gewoon mogelijk blijven voor levende have. We gaan de Europese export toch niet op slot zetten?“, vraagt Schreijer-Pierik.
Schreijer-Pierik keerde zich in het Parlement met succes tegen een verplichting voor boeren om dieren in het dichtstbij gelegen slachthuis te laten slachten. Ook wil ze geen EU-subsidies voor nieuwe lokale slachthuizen. “Dierhouders moeten de keuzevrijheid behouden naar welk slachthuis zij hun dieren willen sturen, anders verstoren we de markt. Mobiele slachtfaciliteiten op het erf zijn een interessante ontwikkeling die moet worden gefaciliteerd waar dit in overeenstemming met de hygiënevoorschriften en het dierenwelzijn gewenst is, zoals bij noodslachtingen.”
Het CDA benadrukt dat de EU-regels nu de strengste ter wereld zijn, maar dat het aan de handhaving schort. “Harmonisering van de uitvoering in alle EU-landen zal onnodig dierenleed voorkomen.” Schreijer-Pierik vindt het stigmatiserend dat het EU-Parlement in het voorliggende rapport beweert dat dierhouders en goedwillende vervoerders verantwoordelijk gehouden moeten worden voor de misstanden tijdens het vervoer elders of zelfs voor gefilmde misstanden in derde landen, die tot een “politieke hetze tegen boeren en huidig diervervoer hebben geleid.”
De CDA-politica wijst ook op de hogere standaarden die Nederlandse diervervoersbedrijven zichzelf opleggen. “Dierenwelzijn is een belangrijk thema; het belemmeren van diervervoer vanuit de EU zal de dierlijke productie gewoon verplaatsen en wereldwijd netto het dierenleed doen toenemen. De mondiale consumentenvraag naar dierlijke producten groeit immers verder!” Op voorstel van Schreijer-Pierik wil het Parlement dat de Commissie diervriendelijke innovaties gaat steunen.