Kraamverlof, Ouderschapsverlof en Zorgverlof - Wat gaat er veranderen?

Met dank overgenomen van A.M. (Agnes) Jongerius i, gepubliceerd op dinsdag 5 februari 2019, 3:20.

Het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie hebben in januari ingestemd met de zogenaamde Work-Life-Balance-richtlijn. Maar wat betekent dit eigenlijk?

Er zijn veel vragen binnen gekomen en belangrijk om te weten is dat deze richtlijn een steun in de rug is voor zowel ouders als (mantel)zorgers in de Europese Unie.

Er komen namelijk meer vrije dagen voor mensen die recht hebben op Kraamverlof, Ouderschapsverlof of Zorgverlof. De nieuwe Europese regels moeten binnen drie jaar ook in Nederland gaan gelden.

En hoewel minister Koolmees (D66) tegen deze richtlijnen heeft gestemd, is hij wel verantwoordelijk voor het aanpassen van de regels in Nederland binnen drie jaar.

Europarlementariër Agnes Jongerius, stond vanaf het begin achter de nieuwe afspraken.

¨Het vergroot de kansen van moeders op de arbeidsmarkt en zorgen ze ervoor dat partners de taken in het huishouden eenvoudiger gelijk kunnen verdelen¨

Factsheet: De belangrijkste veranderingen

  • Kraamverlof

    10 dagen kraamverlof betaald op ziekteverlof-niveau. Lidstaten moeten zelf (nog) bepalen wie dit betaalt. In Nederland geldt er sinds januari 5 dagen kraamverlof. Vanaf 2020 kan er vijf weken extra verlof worden opgenomen tot 70 procent van het loon.

    Voorwaarde: werknemers moeten een half jaar in dienst zijn om hier gebruik van te kunnen maken. Wij zijn hier geen voorstander van, maar was een wens van de lidstaten.

  • Ouderschapsverlof

    Vier maanden voor elke ouder. Twee maanden hiervan zijn niet overdraagbaar. Dit voorkomt dat bijvoorbeeld alleen moeders de volle acht maanden voor het kind zouden gaan zorgen. De levensstandaard in een lidstaat is het uitgangspunt. Nederland dient nog te bepalen hoe hoog dit is. In Nederland geldt momenteel dat er recht is op 26 keer het aantal uren dat er gewerkt wordt.

    Voorwaarde: werknemers moeten 1 jaar in dienst zijn. Wij zijn hier geen voorstander van, maar was een wens van de lidstaten Een ouder kan de vier maanden opnemen tot het achtste levensjaar.

  • Zorgverlof

    Europeanen hebben recht op 5 dagen zorgverlof. In Nederland bestaat er op dit moment recht op 2 keer het aantal werkuren per week. Dit moet opgemaakt worden binnen 12 maanden. Via een cao kunnen er afwijkingen zijn.