35110 NL - wetsvoorstel
Wet fiscale arbitrage

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Dit wetsvoorstel werd op 20 december 2018 ingediend door de regering.

 

Met dit voorstel wordt de Europese arbitragerichtlijn in de Nederlandse wetgeving opgenomen (voluit: de richtlijn betreffende mechanismen ter beslechting van belastinggeschillen met betrekking tot dubbele belastingheffing in de Europese Unie). Als de Europese lidstaten een belastingverdrag verschillend uitleggen kan het gebeuren dat een 'belanghebbende' dubbel belasting moet betalen. Tot nu toe kon die belanghebbende de landen vragen om in overleg een oplossing te vinden. De arbitragerichtlijn geeft de belanghebbende nu echter het recht om in bepaalde gevallen arbitrage af te dwingen. De richtlijn stelt ook termijnen, biedt klacht- en beroepsmogelijkheden en geeft de arbitragecommissie vergaande bevoegdheden. Volgens het kabinet past dit niet in de al bestaande wetgeving, zoals Algemene wet inzake rijksbelastingen (AWR) of de Wet op de internationale bijstandsverlening bij de heffing van belastingen (WIB) en is daarom een nieuwe zelfstandige wet noodzakelijk.

1.

Volledige titel

Invoering van een wettelijk mechanisme ten behoeve van de beslechting van belastinggeschillen tussen lidstaten van de Europese Unie (Wet fiscale arbitrage)

2.

Nota's van wijziging en amendementen

Bij dit wetsvoorstel werd een nota van wijziging en een amendement ingediend.

3.

Moties

Bij dit dossier werden in de Tweede Kamer twee moties ingediend.

4.

Documenten

(36 stuks)

2 20 december 2018, koninklijke boodschap, nr. 1     KST351101
Koninklijke boodschap
 
2 20 december 2018, voorstel van wet, nr. 2     KST351102
Voorstel van wet
 
2 20 december 2018, memorie van toelichting, nr. 3     KST351103
Memorie van toelichting
 

5.

Disclaimer

Dit dossier is automatisch samengesteld. Aan de technische programmering is veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

6.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met het inleidende gedeelte van de memorie van toelichting, het betrokken EU-dossier, de betrokken EU-wetgeving, alle documenten in dit dossier, een overzicht van door dit wetsvoorstel gewijzigde wetten, een overzicht van Kamerleden en bewindslieden die bij de behandeling van dit dossier het woord hebben gevoerd en een overzicht van verwante dossiers.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de Parlementaire Monitor van PDC Informatie Architectuur.

7.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.