D66 houdt slag om de arm met nieuwe regels omtrent identiteitskaarten - Hoofdinhoud
Zojuist stemde de Commissie Burgerlijke Vrijheden (LIBE) in het Europees Parlement voor nieuwe regels die fraude met vervalste identiteitskaarten moeten tegengaan. D66 ging akkoord met het mandaat dat het Europees Parlement hiermee kreeg om de onderhandelingen met de lidstaten aan te gaan, maar houdt het wel een slag om de arm. Om ook de uitkomst van onderhandelingen, die volgende week beginnen, te steunen, zal aan enkele voorwaarden voldaan moeten zijn.
Een belangrijke voorwaarde voor D66 is dat er geen verplichte opslag van vingerafdrukken mag zijn, zoals de Europese Commissie wél had voorgesteld. Het Europees Parlement stemde vandaag voor optionele opslag van vingerafdrukken op identiteitskaarten. Europarlementariër Sophie in 't Veld (D66) reageert: "Het nut van verplichte opslag van vingerafdrukken is nooit bewezen, ook niet bij dit voorstel. Zijn naast een gezichtsfoto opgeslagen op een chip op de kaart vingerafdrukken echt nodig en proportioneel om fraude tegen te gaan? Ik heb mijn grote twijfels. In Nederland werd de verplichting om vingerafdrukken op ID-kaarten op te slaan vanwege privacybezwaren in 2014 afgeschaft. Daarom ben ik blij dat het Europees Parlement deze verplichting uit het voorstel heeft gesloopt."
Verplichte uitwisseling uitleessleutels
Vorig jaar kwam naar buiten dat vrijwel nooit naar de vingerafdrukken in Nederlandse paspoorten wordt gekeken, terwijl er sinds 2009 een Europese verplichting is op vingerafdrukken op deze reisdocumenten. Op aanvraag van D66 meldde de Europese Commissie beschamend dat slechts zeven landen elkaars vingerafdrukken kunnen lezen, omdat de lidstaten, ook Nederland, weigeren om de technische uitleessleutel uit te wisselen.
In 't Veld: "Er is een wildgroei aan maatregelen die de veiligheid zogenaamd moeten verbeteren, terwijl niemand weet wat het écht oplevert. Zo pak je terroristen en criminelen niet aan en creëer je slechts schijnveiligheid. En verspil je onnodig veel belastinggeld." Het Europees Parlement stemde vandaag wel in met verplichte uitwisseling van de uitleessleutels. Mocht deze verplichte uitwisseling voor de lidstaten onacceptabel zijn, dan zal D66 tegen het uiteindelijke resultaat stemmen.
Genderregistratie wordt niet verplicht. Als een lidstaat toch besluit het gender van de houder van de ID-kaart vast te willen leggen, dan moet het naast M (man), F (vrouw), ook X als optie geven. In 't Veld: "Verplichte genderregistratie is niet meer van deze tijd. Ik ben blij dat we vandaag voor een deel van de trans- en intersexgemeenschap deze ongemakkelijke registratie hebben kunnen wegnemen.