Sociale zekerheidsregels in Europa moeten fraude niet in de hand werken

Met dank overgenomen van A.M. (Agnes) Jongerius i, gepubliceerd op woensdag 21 november 2018, 3:45.

“Een goede coördinatie van sociale zekerheid moet eerlijk en rechtvaardig zijn, maar mag geen fraude en corruptie in de hand werken. Het huidige voorstel vergroot de kans op fraude en daarom kan de PvdA hier niet mee instemmen”, dat zegt Agnes Jongerius over het voorstel om de verschillende sociale zekerheidsstelsels van de lidstaten op elkaar af te stemmen.

De PvdA wil dat werknemers goed beschermd zijn tegen ongelukken, ziekte of werkloosheid. Werknemers moeten niet tussen wal en schip vallen als ze in een ander Europees land gaan werken. Maar tegelijkertijd moet het ervoor zorgen dat er geen misbruik wordt gemaakt van het systeem. WW-rechten moet je verdienen in het land waar je werkt en zouden niet direct overdraagbaar moeten zijn.

“De balans tussen rechten en plichten is uit het lood geslagen. We moeten er in ons sociale zekerheidssysteem ook vanuit kunnen gaan dat iedereen bijdraagt en dat de kans op misbruik minimaal is. Anders brokkelt de onderlinge solidariteit af. Met dit voorstel kan ik dat niet te garanderen,” aldus Agnes Jongerius.

De ministers van Sociale Zaken onderhandelen hierna nog met de rapporteur van het Europees Parlement over het definitieve voorstel. Aan het einde van de wetgevingsprocedure krijgt het Europees Parlement nog een keer de kans om over de uit onderhandelde wet te stemmen.