Worldlog Marianne Thieme 9 oktober 2018 - Hoofdinhoud
Voor de tiende keer op rij hebben we de belangrijkste politieke traditie van Nederland, de Prinsjesdag, aangegrepen om een statement te maken. Op Prinsjesdag (elke derde dinsdag van september) presenteert de Nederlandse regering haar plannen voor het komende parlementaire jaar. Het is dan gebruikelijk dat iedereen in mooie jurken en pakken verschijnt. Wij kiezen voor outfits met een belangrijke boodschap.
Marianne in haar ‘Vega Vleesjurk’ tijdens Prinsjesdag. De jurk is ontworpen door Yasmina Ajbilou, die zich richt op zero-waste fashion.
Ik droeg een jurk die voorzien was van alle denkbare namen van vegan en vegetarische vleesproducten zoals die op dit moment van verschillende aanbieders in heel Europa te koop zijn. Nu het nog kan. Want wereldwijd roepen lobbyisten van de vleesindustrie op om plantaardige vleesvervangers te dwarsbomen of de naamgeving ervan strafbaar te maken. De laatste stuiptrekkingen van de vleesindustrie, die duidelijk de hete adem van producten zonder dierenleed in haar nek voelt.
Op de tailleband van de jurk staat de naam van onze nieuwe documentaire: Powerplant. De documentaire gaat over de transitie naar een meer plantaardige en diervriendelijke samenleving en verschijnt begin 2019. Ik heb alle opnames voor de documentaire net achter de rug. Rond die tijd verschijnt ook mijn nieuwe boek over idealistische politiek. Ik kan niet wachten om dat allemaal met jullie te delen!
Na Prinsjesdag werd de Rijksbegroting behandeld in de Tweede Kamer. De toelichting van de regering op de begroting was vooral zelfgenoegzame politieke propaganda en bovenal een gemiste kans. Het kabinet feliciteert zichzelf met irrelevante cijfers en schuift wat echt belangrijk is, namelijk een sterk en eerlijk milieubeleid, door en af. Waarom wordt de belastinghervorming niet gebruikt om CO2-emissies hun echte prijs te geven? Waarom wordt de verhoging van de btw niet gebruikt om duurzame consumptie goedkoper te maken en niet-duurzame consumptie duurder? In plaats van het grootbedrijf mee te laten betalen aan het verduurzamen van Nederland, draaien nu vooral de burgers op voor de kosten.
Marianne bij bespreking Rijksbegroting
Het kabinet schuift de rekening door naar onze (klein)kinderen. Het legt de verantwoordelijkheid voor duurzaamheid bij het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties en deinst terug voor wettelijke sancties. Waardoor we drie jaar na Parijs nog altijd aan het polderen zijn en de doelen steeds verder uit zicht raken. Het grootbedrijf mee laten beslissen over wetten en regels die hun kosten verhogen, gaat niet werken: je laat een overtreder ook niet meebeslissen over de hoogte van zijn straf. Hetzelfde geldt voor het landbouwbeleid.
De landbouw, en de veehouderij in het bijzonder, kampt met grote problemen: landbouwgif, ammoniak, fijnstof, bodemvervuiling, dierenleed en voedselschandalen. Steeds meer experts stellen dat we de klimaatdoelstellingen niet halen zonder radicale inkrimping van onze veestapel. Dat daarom een beperking van de consumptie van dierlijke producten noodzakelijk is. En hoe langer we wachten, hoe moeilijker en duurder het wordt voor boeren om om te schakelen. Wat doet het kabinet? Het blijft zijn heil zoeken in zogenaamde innovatie en geeft alle ruimte voor verdere intensivering en schaalvergroting. Inkrimping van de veestapel wordt angstvallig vermeden. Kortzichtige economische belangen wegen zwaarder dan het welzijn van dieren en mensen.
Foto’s van dierenrechtenprotesten in Turkije en Oekraïne
Mooi om te zien dat ondanks de vleeslobby de dierenrechtenbeweging wereldwijd groeit. Zo organiseerde de Oekraïense dierenrechtenorganisatie UAnimals een mars voor dieren in 20 Oekraïense steden. Een groot succes: alleen al in hoofdstad Kiev liepen meer dan 6000 mensen mee. Ook op Buyukada, het grootste Turkse eiland, vond een protest plaats tegen dierenleed en (toeristische) paardenkoetsen. Afgelopen zondag deden velen in Istanbul mee aan een Vegan Mars, om aandacht te vragen voor het grote onrecht dat we dieren aandoen.
Onze zusterpartijen boeken ook successen. Zo kreeg onze Spaanse zusterpartij PACMA weer 100.000 mensen op de been in Madrid om te demonstreren tegen het wrede stierenvechten. Onze Portugese zusterpartij PAN heeft er vorige week voor gezorgd dat de belastinguitzondering voor stierenvechters hoogstwaarschijnlijk wordt afgeschaft. Stierenvechters moeten vanaf volgend jaar zoals elke andere burger gewoon belasting gaan betalen. Een belangrijke stap op weg naar een verbod op stierenvechten in Portugal.
Partij voor de Dieren vraagt op Wereld Dierendag aandacht voor honderdduizenden dieren die jaarlijks omkomen bij stalbranden
Vorige week was het Wereld Dierendag. De Partij voor de Dieren heeft op verschillende plekken in Nederland aandacht gevraagd voor de honderdduizenden dieren die elk jaar levend verbranden bij stalbranden. Dat dit nog steeds in Nederland gebeurt is een pure politieke keuze: een meerderheid van de Tweede Kamer stemt steeds tegen strengere brandveiligheidsregels. Nu wordt toiletpapier in Nederland beter beschermd tegen brand dan dieren. Onbegrijpelijk.
De toekomst is plantaardig. Dat weet ook deze vegan vrouw van 96. Mooie inspiratie voor ons allemaal.
Groet!
Marianne