Europese Raad 20 september 2018 (informeel)
Op 20 september 2018 vindt een informele bijeenkomst van de Europese Raad1 plaats. Alle regeringsleiders van de 27 EU-lidstaten, de vaste voorzitter2, de voorzitter van de Europese Commissie3 en de Hoge Vertegenwoordiger voor het gemeenschappelijk buitenlands en veiligheidsbeleid4 komen bijeen in Salzburg. Namens Nederland is minister-president Rutte5 aanwezig.
De belangrijkste onderwerpen op de agenda zijn interne veiligheid in de EU, de brexit en de strijd tegen illegale migratie.
Inhoudsopgave
Drie gebieden staan centraal tijdens deze informele bijeenkomst:
-
-politiële en justitiële samenwerking
-
-versterking van de grensbeveiliging
-
-cybersecurity
Ook informeert Theresa May6 de regeringsleiders over de zaak Skripal.
De laatste ontwikkelingen op het gebied van het Europees migratiebeleid komen aan de orde. Hierbij wordt de gemaakte voortgang besproken en de samenwerking met Afrikaanse landen en internationale organisaties.
De stand van zaken van de Brexit-gesprekken wordt besproken. Hoofdonderhandelaar Michel Barnier is hierbij aanwezig. De discussies richten zich op drie onderdelen:
-
-de grens met Ierland
-
-de toekomstige relatie
-
-de organisatie van de laatste fase van de Brexit-gesprekken.
De Europese Commissie heeft voorgaand aan deze informele top een reeks aanbevelingen en voorstellen gepubliceerd voor de Europese regeringsleiders. Een overzicht:
- het waarborgen van eerlijke en veilige verkiezingen
- het beschermen van persoonlijke gegevens in relatie tot verkiezingen
- het oprichten van een Europees kenniscentrum voor cybersecurity7
- het tegengaan van online content die terrorisme verheerlijkt8
- het uitbreiden van bevoegdheden van het Europese OM naar het terrein van terrorisme
- het versterken van de Europese grens- en kustwacht9
- het versterken van het Europees grensbewakingssysteem
- het harmoniseren van uitzetprocedures voor illegale migranten10
- het stroomlijnen van de legale migratie naar Europa
- 1.De Europese Raad bestaat uit de regeringsleiders of staatshoofden van de 27 lidstaten van de Europese Unie, de vaste voorzitter en de voorzitter van de Europese Commissie. Alleen de regeringsleiders of staatshoofden hebben stemrecht tijdens de vergaderingen. De Europese Raad heeft geen wetgevingstaak, maar stelt wel de politieke richting van de EU vast.
- 2.De vaste voorzitter van de Europese Raad leidt de werkzaamheden van deze Raad, die bestaat uit Europese regeringsleiders of staatshoofden. Ook treedt de vaste voorzitter op als vertegenwoordiger van de Europese Raad in contacten met andere regeringsleiders en staatshoofden. Deze functie, ook wel (ten onrechte) de 'president van de Europese Unie' genoemd, is in 2009 ingevoerd door het Verdrag van Lissabon.
- 3.Deze functie wordt sinds 1 december 2019 vervuld door de Duitse Ursula von der Leyen. Zij is de opvolger van de Luxemburger Jean-Claude Juncker.
- 4.De Hoge Vertegenwoordiger (HV) geeft de Europese Unie internationaal gezien één gezicht en één stem op het terrein van het buitenlands en veiligheidsbeleid. Zo moet er meer samenhang in het externe optreden en het buitenlandse beleid van de Europese Unie komen. De HV deelt het podium met de Vaste voorzitter van de Europese Raad. Deze onderhoudt namens de EU de contacten op het niveau van staatshoofden en regeringsleiders.
- 5.Mark Rutte (1967) is sinds 1 oktober 2024 secretaris-generaal van de NAVO. Hij was van 14 oktober 2010 tot 2 juli 2024 minister-president en minister van Algemene Zaken. Sinds 2006 was hij politiek leider van de VVD. In 2006-2010 was de heer Rutte fractievoorzitter van de VVD in de Tweede Kamer. Hij was van 17 juni 2004 tot 28 juni 2006 staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap belast met wetenschapsbeleid, beroepsonderwijs en studiefinanciering. Daarvoor was hij bijna twee jaar staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid belast met onder andere volksverzekeringen, bijstand en arbeidsomstandigheden. De heer Rutte was eerder voorzitter van de JOVD en manager bij een werkmaatschappij van Unilever.
- 6.Theresa May (1956) was van 13 juli 2016 tot 24 juli 2019 minister-president van het Verenigd Koninkrijk en tot 7 juni 2019 leider van de Britse Conservatieven. Na haar studie in Oxford werkte zij in het bankwezen en zij is sinds 1997 lid van het Lagerhuis. Daar klom zij als staatssecretaris en minister in de schaduwkabinetten van Duncan Smith, Howard, Hague en Cameron op tot een vooraanstaand lid van de Conservatieve fractie. In 2002 werd Theresa May partijvoorzitter en in 2005 vicefractievoorzitter. Bij het aantreden van het kabinet-Cameron in 2010 werd zij minister van Binnenlandse Zaken (onder belast met asielbeleid en veiligheid). In het Brexit-referendum was May voorstander van voortzetting van het EU-lidmaatschap.
- 7.EUROPESE COMMISSIE
- 8.EUROPESE COMMISSIE
- 9.EUROPEAN COMMISSION
- 10.EUROPEAN COMMISSION