Radiocolumn nummer 94: Brabander krijgt Europese Prijs van de Burger - Hoofdinhoud
Weer terug van vakantie. Veel mensen hebben door Europa gereisd en er nieuwe ervaringen opgedaan. Geen paspoortcontroles aan de grenzen en in veel van Europese landen konden we de Euro gebruiken. Zo ervaren we dat Europa geen papieren tijger is, maar realiteit. Zo bereiken we met 500 miljoen Europeanen meer dan elk van de landen alleen zouden kunnen.
Toch is de kloof tussen Brussel en de burgers te groot. Daarom zet ik er mij voor in om burgers en organisaties die een voorbeeldige rol vervullen, in de spotlight te zetten. In de actie ‘Let the Stars Shine’ heb ik eerder dit jaar een zestal projecten gekozen, die zich in juni tijdens een tentoonstelling in Brussel hebben gepresenteerd. Ik heb toen bedrijven en organisaties in de spotlight gezet, zoals het bewonersinitiatief voor energieopwekking in de voormalige kerk in Esbeek. Goed voorbeeld doet goed volgen, dit geldt ook in Europa. Op mijn website vindt u een beschrijving van deze projecten en we hebben er een krant over uitgegeven.
Maar het zijn niet alleen bedrijven, organisaties of onze universiteiten die actief bijdragen aan de samenwerking in Europa. Het zijn ook personen, die zich hierin onderscheiden. Daarom heeft het Europees Parlement een prijs ingesteld voor de Europese burger. Die valt ten deel aan mensen die zich vrijwillig inzetten voor de samenwerking over grenzen heen. De jury heeft dit jaar een Brabander gekozen, die ik graag in het zonnetje zet.
Het gaat om Jacques Akerboom uit Haaren. In een paginagroot artikel in het Brabants Dagblad heeft u er over kunnen lezen. Jacques heeft in Brabant de Monumentenwacht opgezet. Deze stelt de eigenaren van monumenten in de gelegenheid zich regelmatig te laten informeren, hoe hun pand er voor staat en wat ze er indien nodig aan moeten verbeteren. Voor de monumentenwereld in Brabant is deze aanpak niet meer weg te denken. Het viel Akerboom op dat deze preventieve aanpak in andere landen niet bestond.
Hij heeft vrijwillig de stoute schoenen aangetrokken en vroeg met lezingen, publicaties en adviezen aandacht voor zijn stelling, dat behoud van monumenten het resultaat is van preventie en onderhoud. Vasthoudend en met passie. Zijn enthousiasme werkt. Met een prachtig resultaat. De monumentenwacht bestaat nu ook in België, Denemarken, Noorwegen, Duitsland, Hongarije, Slowakije, Slovenië en Kroatië. Akerboom is een Brabander met een missie en daadkracht, die Europese samenwerking gezicht geeft.
2018 is het Europese jaar van het Cultureel Erfgoed. Het is goed te zien dat ook op dit terrein Europa kansen biedt. Maar bovenal dat steun en inzet van burgers van doorslaggevend belang is. Op 14 september wordt de prijs uitgereikt in het gemeentehuis in Haaren. In oktober zijn de prijswinnaars uit 28 EU landen te gast in het Europees Parlement in Brussel. Deze aanpak spreekt mij aan.
Kortom: het Europa van de open grenzen biedt meerdere mogelijkheden om goede ideeën vleugels te geven. Bent u ook zo’n bevlogen burger of kent u mensen die zich op vrijwillige basis inzetten voor een beter Europa? Laat dit dan weten.
Mooi te laten zien dat veel meer mensen dan uw parlementariërs steun geven aan het Europa zonder grenzen, het Europa van de mogelijkheden. Samen sterker, zo is mijn motto. Jacques: Bravo!
Het audiofragment beluisteren kan hier. Nieuwsgierig naar andere columns van mij? Klik dan hier.