Europese Ombudsman vernietigend over benoeming Selmayr

Met dank overgenomen van S.H. (Sophie) in 't Veld i, gepubliceerd op dinsdag 4 september 2018.

Vandaag heeft de Europese Ombudsman Emily O’Reilly haar conclusies en aanbevelingen gepubliceerd. Het rapport is een antwoord op de klacht van D66 over de flitsbenoeming van Martin Selmayr tot Secretaris-Generaal van de Europese Commissie. De Ombudsman noemt de situatie, waarin Selmayr eerst tot plaatsvervangend Secretaris-Generaal werd benoemd en na enkele minuten tot Secretaris-Generaal onomwonden ‘kunstmatig gecreëerd’. Ze ziet de omstreden aanstelling van de hoogste ambtenaar van de Europese Commissie op vier punten als duidelijk voorbeeld van wanbestuur. Een zeer ernstige aanklacht en een stevige smet op het blazoen van de Commissie.

D66-Europarlementariër Sophie in ’t Veld reageert: “De conclusies van de Ombudsman zijn vernietigend en in overeenstemming met wat het Europees Parlement direct na de benoeming al stelde. Een volstrekte schijnprocedure moest ervoor zorgen dat Selmayr benoemd kon worden tot Secretaris-Generaal. D66 was - en is - van mening dat de benoeming teruggedraaid moet worden." 

Nieuwe procedure voor toekomstige benoemingen

De Ombudsman raadt echter geen ontslag van Selmayr aan, maar stelt wel dat de Commissie een nieuwe procedure dient te ontwikkelen voor de toekomstige benoemingen van de Secretaris-Generaal van de Commissie.

In ’t Veld: “Ik wil graag weten hoe de Commissie dit gaat aanpakken. Het ontwerpen van zo’n procedure ligt immers in handen van Selmayr zelf.”

D66 heeft na de veel bediscussieerde benoeming aangestuurd op een onderzoek naar de benoemingsprocedures binnen de Europese instellingen. De bevindingen van deze studie zullen eind dit jaar gepresenteerd worden. D66 verzoekt de Voorzitter van het Europees Parlement te zorgen dat er voor het einde van deze termijn nieuwe regels zijn ingevoerd met betrekking tot benoemingen.

In ‘t Veld: “Benoemingen moeten transparant zijn, en naar de letter en de geest van de wet worden uitgevoerd. Dat geldt voor de Commissie, maar ook het Europees Parlement moet de eigen procedures stevig doorlichten