D66 wil studeren voor asielzoekers makkelijker maken

Met dank overgenomen van S.H. (Sophie) in 't Veld i, gepubliceerd op donderdag 30 augustus 2018.

De Commissie Burgerlijke Vrijheden (LIBE) van het Europees Parlement steunt een voorstel van Sophie in ´t Veld (D66), dat de drempel verlaagt voor asielzoekers om te studeren. De Europarlementariërs zijn het eens dat er fonds moet komen, dat universiteiten financieel ondersteunt bij het gedeeltelijk kwijtschelden van collegegeld voor asielzoekers. Dit gaat om situaties waarin asielzoekers het extra hoge collegegeld, dat geldt voor niet-EU-burgers, niet kunnen betalen. Vanuit dit fonds kan het verschil verkleind worden. Weerstand vanuit de Europese Commissie en de christendemocraten werd omgebogen in steun. De volgende stap is om het fonds van 1 miljoen euro in de Europese begroting aangenomen te krijgen. 

Meedoen vanaf dag één

Het fonds is in lijn met de bredere wens van D66 om nieuwkomers vanaf dag één volwaardig mee te laten doen in de samenleving. De oude manier van uitsluiting heeft enkel voor problemen gezorgd en goede integratie verhinderd. Sophie in 't Veld: "Nieuwkomers in Europa moeten vanaf dag één mee kunnen doen. Juist diegenen die willen bijdragen en willen studeren. Als die ambitie stukloopt op het collegegeld, dan moeten we inspringen. Ik wil verspilling van talent voorkomen, want dat is een gemiste kans voor ons allemaal.

Europees asielfalen

In het Europees Parlement is overeenstemming over een Europa-brede aanpak van de asielproblematiek, met politieke steun van links tot rechts. Het wachten is op de handtekeningen van regeringsleiders. In ´t Veld: "Zolang als er geen akkoord is, blijft de asielcrisis voortslepen. Tot die tijd moeten we met kunstgrepen ervoor zorgen dat deze jonge ambitieuze mensen een waardig bestaan hebben, in lijn met onze Europese waarden. Ik ga er alles aan doen om dit aangenomen voorstel in de begroting te krijgen."