Europees Parlement eist onmiddellijke naleving privacyregels door VS

Met dank overgenomen van S.H. (Sophie) in 't Veld i, gepubliceerd op donderdag 5 juli 2018.

Het geduld is op, het Europees Parlement heeft een resolutie aangenomen die eist dat de datadoorgifte door bedrijven van Europa naar de VS moet worden stilgelegd, als de VS per 1 september de zogeheten Privacy Shield regels niet volledig naleven. D66-Europarlementariër Sophie in ’t Veld is blij dat het Europees Parlement voor haar voorstel stemde. Via Privacy Shield geeft de Europese Commissie toestemming voor het doorgeven van persoonsgegevens door bedrijven naar een land buiten de EU, als dat land privacy voldoende garandeert.

Juridisch ondeugdelijk

Het Europees Parlement is heel kritisch over Privacy Shield, en over het gebrek aan naleving ervan. D66 is van mening dat de privacygaranties onvoldoende zijn. Privacy Shield wordt nu ook aangevochten voor het EU Hof van Justitie, net als voorganger Safe Harbour. Maar zelfs de zwakke regels worden door de Amerikanen al twee jaar lang niet nageleefd. In ‘t Veld: “Het is overduidelijk dat de VS geen enkele intentie hebben om de afspraken na te komen. Europa moet niet langer met zich laten sollen. De Europese Commissie moet eisen dat de VS ogenblikkelijk aan de afspraken voldoen, en zo niet, dan moet vanaf 1 september de toestemming voor datadoorgifte worden ingetrokken.”

Lobby

Bedrijven probeerden het Parlement onder druk te zetten om tegen de resolutie te stemmen. In ’t Veld: “Het is begrijpelijk dat bedrijven zich grote zorgen maken over de rechtszekerheid. Maar het is wel de wereld op z’n kop. Ze kunnen beter de Amerikaanse regering onder druk zetten om de afspraken na te leven, en de Europese Commissie aansporen om Privacy Shield juridisch waterdicht te maken.”