Naar een duurzamere internationale textielsector

Met dank overgenomen van A.M. (Agnes) Jongerius i, gepubliceerd op vrijdag 8 juni 2018, 3:44.

Opvallend veel jonge mensen in de zaal, die helemaal groen kleurde door het stemmen vóór de uitbreiding van duurzame initiatieven binnen de textielsector qua sociale, economische en milieu omstandigheden. Maandag was ik bij een bijeenkomst over het bevorderen van verantwoord en zorgvuldig gedrag van bedrijven in die sector. Het Europees Parlement heeft vorig jaar een resolutie over betere werkomstandigheden en duurzaamheid in de textielindustrie aangenomen. Nederland en Duitsland werken om deze te bereiken al eensgezind samen, maar de Europese Commissie heeft nog steeds geen concrete stappen gezet.

Het was motiverend om te horen welke Nederlandse en Duitse initiatieven er op dit gebied al ontwikkeld zijn. Een aantal vakbonden, bedrijven en overheden hebben zich reeds aaneengesloten om de due diligence van inkopende bedrijven te bevorderen. Due diligence moet niet alleen gelden voor een winkelketen als C&A, maar ook voor alle bedrijven die kleding inkopen.

De vraag die voor veel discussie zorgde op de goed bezochte paneldiscussie ging er over of niet-bindende convenanten voldoende zijn of dat er bindende wetgeving nodig is om de situatie te verbeteren in de textielindustrie. In Europese landen als Bulgarije en Roemenië werken namelijk nog veel arbeidsters voor een schamel loon en onder onveilige omstandigheden.

De textielbranche zelf zou het liefst een convenant voor heel Europa willen, waarop ze hun bedrijfsvoering makkelijker kunnen afstemmen, dan alle losse initiatieven die er nu zijn. Ik denk dat we niet zonder een convenant kunnen, maar dat bindende Europese wetgeving ook nodig is. Het een kan niet zonder het ander. Het is belangrijk dat textielinkopers de internationale regels in de zin van de ILO en de OECD niet overtreden, alvorens tot aankoop over te gaan. Door aanvullende Europese regelgeving kunnen bedrijven voortaan verplicht worden het inkoopkanaal of de productieketen nader te onderzoeken bij het aangaan van contracten. Daarmee wordt de situatie van werknemers in de textielbranche sterk verbeterd.