Agnes Jongerius (PvdA): Iedereen verliest door importheffingen van Trump

Met dank overgenomen van A.M. (Agnes) Jongerius i, gepubliceerd op donderdag 31 mei 2018, 3:39.

“President Trump speelt een pokerspel waarbij iedereen verliest. De handelsbarrières tegen de import van staal en aluminium gaan voor een kettingreactie zorgen, waardoor nog veel meer sectoren aan beide kanten van de oceaan geraakt worden. Het zijn vooral werknemers die hier het slachtoffer van worden”, dat zegt Agnes Jongerius over het besluit van de Amerikaanse president.

“De maatregelen zullen Tata in IJmuiden heel hard treffen en we moeten ervoor zorgen dat we klaar zijn om die klappen op te vangen.”

Sinds maart heft de VS belasting op de import van staal (25 procent) en aluminium (10 procent) vanwege ‘de nationale veiligheid’. Buurlanden Canada en Mexico werden direct uitgezonderd van de maatregel. De Europese Unie werd daarvan tijdelijk vrijgesteld. Wel stelde de Europese Commissie dat, mocht de VS zijn plannen doorzetten, er heffingen in worden gesteld op Amerikaanse producten ter waarde van 3 miljard euro op onder meer Harley Davidsons, whisky, pindakaas en spijkerbroeken.

We mogen niet de dupe worden van Amerikaanse importheffingen. Europa moet zich dan ook niet uit elkaar laten spelen door Trump. Vanuit het Europees Parlement zullen wij blijven benadrukken dat we in gesprek moeten blijven, want alleen dan blijft de schade beperkt´.

(persbericht 31-05-2018)