Paul Tang (PvdA): Europese begroting gaat grote uitdagingen uit de weg

Met dank overgenomen van P.J.G. (Paul) Tang i, gepubliceerd op dinsdag 29 mei 2018, 3:17.

“De Europese meerjarenbegroting is niet toegerust op het aanpakken van de grote uitdagingen van deze tijd. Er is nu een kans om te hervormen. We moeten minder geld aan landbouw besteden en meer investeren in bijvoorbeeld innovatie en de migratieproblematiek.“, dat zegt Paul Tang over de Europese begroting die vandaag werd besproken in het Europees Parlement.

Het Parlement heeft aan het einde van de onderhandelingen tussen de lidstaten en de Europese Commissie het recht de begroting goed te keuren of af te wijzen.

“Nederland kan een aanjager zijn van een modernere begroting, maar Rutte staart zich blind op spaarzaamheid. Daarmee plaatst het zich buiten de discussie. Het doel moet zijn om het geld slim te investeren, zodat Europa sterker wordt. ”

Nederland geldt van oudsher als nettobetaler, maar een recente analyse van Paul Tang laat zien dat de Europese Unie tegelijk 11,2 miljard verliest aan Nederland door het verschuiven van winsten.

“Doordat lidstaten elkaar beconcurreren op het gebied van belastinggrondslag, verliest de EU miljarden. Dit wordt veroorzaakt door het gedrag van 6 landen, die hier zelf niet heel rijk van worden. Het verdwijnt voornamelijk in de zakken van Amazon, Facebook en hun aandeelhouders.”

Lees hier het hele rapport De Europese begroting in een ander perspectief.