Europa moet medicijnen betaalbaarder maken - Hoofdinhoud
Europa moet medicijnfabrikanten dwingen duidelijker te zijn over hun kostprijzen. Die conclusie trok Annie Schreijer-Pierik woensdag na een rondetafelgesprek met patiënten, fabrikanten, wetenschappers en topambtenaren.
Geneesmiddelen zijn nu vaak onnodig duur. De meeste middelen kunnen wel tien keer goedkoper, meldde de Rotterdamse professor Carin Uyl- de Groot bij de conferentie.
Annie Schreijer: “Als de prijzen duidelijker zijn, zal blijken welke middelen goedkoper kunnen. De EU heeft de macht om dat af te dwingen namens de 28 EU-landen tegelijk. Met goedkopere medicijnen kunnen we meer patiënten helpen. We besparen ook belastinggeld voor andere zaken.”
Europa heeft nog geen interne markt voor medicijnen: fabrikanten hebben vaak een monopolie binnen een EU-land en kunnen elke prijs vragen die ze willen. ”Uiteindelijk moeten we naar een Europese interne markt voor geneesmiddelen. Concurrentie en handel zullen de prijzen drukken”, aldus Annie Schreijer.
De CDA-Europarlementariër bepleit ook snellere toelating van nieuwe medicijnen. Dat kan door procedures in de 28 EU-landen minstens te harmoniseren. Nederland geeft al het voorbeeld door samen te werken binnen de Benelux en ook met Oostenrijk en Ierland. Europese samenwerking is de sleutel, stelde ook de KWF Kankerbestrijding.
Schreijer ziet nu het moment om het zorgsysteem te verbeteren: het Europees Parlement evalueert binnenkort de grensoverschrijdende zorg. De Vlaming Ivo Belet is daarvoor rapporteur, hij deed bij het rondetafelgesprek alvast ideeën op.