Hoorzitting Zuckerberg in het Europees Parlement

Met dank overgenomen van S.H. (Sophie) in 't Veld i, gepubliceerd op dinsdag 22 mei 2018.

Vandaag zal Mark Zuckerberg, de baas van Facebook, naar het Europees Parlement komen om tekst en uitleg te geven over het Cambridge Analytica-schandaal, de rol van Facebook bij het manipuleren van verkiezingen, en over het privacybeleid van Facebook ná het schandaal.

De hoorzitting zal worden gewebstreamd. Aanvankelijk had EP-voorzitter Tajani, met steun van de Christendemocraten en de extreem-rechtse partijen, besloten dat Zuckerberg achter gesloten deuren zou worden gehoord, maar na hevige protesten van de andere fracties heeft hij besloten dan toch te webstreamen. En dat is terecht. Dit is een debat dat plaats moet vinden onder het oog van alle Europeanen, want het zijn juist hún rechten die op het spel staan.

Het gaat niet om een onderonsje tussen de fractievoorzitters van het EP met de Facebook-baas, maar om verantwoording aan de Europese burgers wier gegevens zijn misbruikt en wier vertrouwen is geschonden.

Het gaat ook niet om het beantwoorden van technische vragen. Die kunnen namelijk al gesteld worden door de rechtbank en de gegevensbeschermingsautoriteiten. Dit gaat over de waarden waarop de wetten van de Europese Unie gebaseerd zijn, en de waarden die Facebook moet respecteren als het in Europa wil opereren.

Juist deze week wordt de nieuwe Europese privacywet van kracht. Iedereen die in de EU operereert, of zicht tot EU-burgers richt, moet aan die wet voldoen. D66 wil dus graag van Zuckerberg horen hoe hij zijn nieuwe privacybeleid in lijn gaat brengen met de nieuwe wet. Na de schandalen trok hij schielijk het boetekleed aan, maar nu horen we alweer over nieuwe trucs waarmee een deel van de FB-activiteiten weer aan de Europese wet onttrokken zou kunnen worden. De EU is een markt met meer dan een half miljard koopkrachtige consumenten. Facebook - en alle andere bedrijven - moeten zich aanpassen aan de Europese normen om toegang te hebben tot onze markt. Die boodschap zal Zuckerberg morgen moeten krijgen.

Overigens moeten Tajani en de voorzitters van de rechtse fracties ook eens eerlijk zijn waar ze nu staan. Ze blaffen hard tegen Zuckerberg, maar achter gesloten deuren kwispelen ze tegen hem en ze stemmen tégen strenge Europese privacynormen. Als ze oprecht zijn, stemmen ze straks ook vóór de aanvullende nieuwe Privacywet, waarmee methodes als die van Cambridge Analytica hartstikke illegaal worden. Dus morgen letten we op de antwoorden van Zuckerberg, maar ook op die van de fracties.