Memorie van toelichting - Wijziging van de begrotingsstaat van het Deltafonds voor het jaar 2016 (wijziging samenhangende met de Najaarsnota)

Deze memorie van toelichting i is onder nr. 2 toegevoegd aan wetsvoorstel 34620 J - Wijziging begroting Deltafonds 2016 (Najaarsnota).

1.

Kerngegevens

Officiële titel Memorie van toelichting - Wijziging van de begrotingsstaat van het Deltafonds voor het jaar 2016 (wijziging samenhangende met de Najaarsnota)
Document­datum 29-11-2016
Publicatie­datum 02-05-2018
Kenmerk 34620-J, nr. 2
Externe link origineel bericht

2.

Tekst

MEMORIE VAN TOELICHTING (Tweede suppletoire begroting)

INHOUDSOPGAVE

  • A. 
    ARTIKELGEWIJZE TOELICHTING BIJ HET WETSVOORSTEL

Wetsartikel 1

De begrotingsstaten die onderdeel zijn van de Rijksbegroting, worden op grond van artikel 1, derde lid, van de Comptabiliteitswet 2001 elk afzonderlijk bij de wet vastgesteld en derhalve ook gewijzigd. Het onderhavige wetsvoorstel strekt ertoe om voor het jaar 2016 wijzigingen aan te brengen in de begrotingsstaat van het Deltafonds.

De in de begrotingsstaat opgenomen begrotingsartikelen worden in onderdeel B van deze memorie van toelichting toegelicht (de zgn. begrotingstoelichting).

De Minister van Infrastructuur en Milieu,

M.H. Schultz van Haegen-Maas Geesteranus

  • B. 
    BEGROTINGSTOELICHTING
  • 1. 
    Leeswijzer
  • 2. 
    De producten

    2.1 Overzicht belangrijkste uitgaven- en ontvangstenmutaties

    2.2 De productartikelen

    2.3 Bijlagen

    • A. 
      Verdiepingsbijlage
    • B. 
      Projectoverzichten
  • 1. 
    Leeswijzer

Algemeen

De opzet en structuur van de onderliggende suppletoire begroting voor het Deltafonds is gebaseerd op de rijksbegrotingsvoorschriften van het ministerie van Financiën.

Mede naar aanleiding van overleg met uw Kamer zijn in aanvulling op deze regelgeving voor dit fonds de onderstaande punten verwerkt voor de eerste suppletoire begroting.

  • Naar aanleiding van de motie van de leden Van Helvert en Van Veldhoven (Kamerstukken II 2015-2016 34 475 XII, nr. 12) worden bij alle begrotingsartikelen op het Infrastructuurfonds en Deltafonds groter dan € 1 miljard de begrotingsmutaties boven de € 5 miljoen toegelicht. Dit heeft als praktische uitwerking dat bij de artikelen tussen de € 200 miljoen en € 1 miljard de ondergrens voor technische mutaties ook neerwaarts is bijgesteld. Voor beleidsmatige mutaties was er bij de artikelen van deze omvang reeds sprake van een ondergrens van € 5 miljoen. De norm voor het toelichten van de begrotingsmutaties op het niveau van artikelonderdeel is als volgt:
 

Norm bij te verklaren verschillen

Omvang begrotingsartikel

Beleidsmatige mutaties

Technische mutaties

(stand ontwerpbegroting)

(ondergrens in € miljoen)

(ondergrens in € miljoen)

in € miljoen

   

< 50

1

2

=> 50 en < 200

2

4

=> 200 < 1000

5

5

=> 1000

5

5

  • Het opnemen van gedetailleerde projectinformatie in de suppletoire begrotingen conform begroting en jaarverslag (brief van 4 november 2009 naar aanleiding van toezegging verbetering informatievoorziening bij WGO van 24 juni 2009);
  • Het inzicht in de budgetten van de planuitwerkingen- en verkenningen programma’s wordt vergroot door begrotingsmutaties expliciet in de MIRT tabellen zichtbaar te maken op projectniveau (toezegging WGO van 22 juni 2011);
  • Mutaties op de beschikbare budgetten worden in de (niet voorgeschreven) Verdiepingsbijlage op artikelonderdeel niveau voor de volledige looptijd tot en met 2030 inzichtelijk gemaakt (in lijn met groeiparagraaf uit de begroting IenM voor 2013).

Opbouw

Dit wetsvoorstel kent een opbouw waarbij afhankelijk van de informatievraag- en behoefte verder kan worden ingezoomd. Deze verdiepingsslag is als volgt opgebouwd.

  • 1. 
    Allereerst is de begroting(wet)staat voor het Deltafonds voor het jaar 2016 opgenomen. Deze dient ter autorisatie van de mutaties die op artikelniveau in de verplichtingen-, uitgaven- en ontvangstenramingen worden voorgesteld.
  • 2. 
    Daarna is eerst op hoofdlijnen (paragraaf 2.1) inzicht verstrekt in de belangrijkste budgettaire voorstellen die leiden tot wijziging van de begroting. Hiermee kan snel een indruk worden verkregen van de inhoud van dit wetsvoorstel.
  • 3. 
    In de artikelgewijze toelichting (paragraaf 2.2) zijn in de tabellen «Budgettaire gevolgen van uitvoering» de mutaties in de 2e suppletoire begroting uitgesplitst in miljoenennota- en overige mutaties 2e suppletoire begroting. De miljoenennotamutaties zijn reeds in de, aan uw Kamer voorgelegde, ontwerpbegroting 2017 (Kamerstukken II, 2016/2017, 34 550 J, nr. 2) toegelicht. De overige mutaties 2e suppletoire begroting worden onder de tabellen op het niveau van het artikelonderdeel toegelicht. Dit rekening houdend met de norm zoals hierboven is aangegeven.
  • 4. 
    Als onderdeel van de artikelgewijze toelichting is in de verdiepingsbijlage (paragraaf 2.3 deel A) door middel van een meerjarige mutatietabel op artikelonderdeelniveau de aansluiting gemaakt tussen de vorige stand van de begroting en de nu voorgestelde stand. Dit voor de volledige looptijd van het fonds.
  • 5. 
    Tenslotte zijn in de verdiepingsbijlage (paragraaf 2.3 deel B) van dit wetsvoorstel de MIRT projecttabellen met de realisatieprojecten alsmede de verkenningen en planuitwerking programma’s opgenomen waarin de begrotingsmutaties op projectniveau zichtbaar zijn gemaakt. Deze MIRT- tabellen zijn in ieder geval voorzien van toelichtingen indien sprake is :
  • van een wijziging (anders dan door de verwerking van prijsbijstelling) in het taakstellend projectbudget groter dan 10% of meer dan € 10 miljoen ;
  • van een wijzigingen groter dan 1 jaar in de oplevering van het project.
  • 2. 
    De producten

Dit wetsvoorstel sluit aan bij de Najaarsnota 2016 van het Ministerie van Financiën en bevat alleen begrotingsmutaties die betrekking hebben op de uitvoering van reeds ingezet beleid.

De mutaties zijn hieronder in tabelvorm weergegeven en toegelicht.

De budgettaire gevolgen van de begrotingsmutaties zijn verder onder 2.2 op de productartikelen zichtbaar gemaakt.

2.1 Overzicht belangrijkste uitgaven- en ontvangsten mutaties

  • 1. 
    Saldo 2016

Op het Deltafonds is sprake van een voordelig saldo van € 130,1 miljoen; dit saldo wordt gevormd door € 123,1 miljoen aan lagere uitgaven en € 7,0 miljoen aan hogere ontvangsten. Het voordelig saldo wordt in 2017 aan het Deltafonds toegevoegd, zodat de omvang van de budgetten meerjarig ongewijzigd blijft. Voor een nadere toelichting wordt verwezen naar de artikelgewijze toelichting (paragraaf 2.2).

  • 2. 
    Desaldering HWBP-2

De hogere ontvangsten hebben betrekking op de afrekeningen van het project Zettingsvloeiing Spui en het Innovatie project Dijk op Veen 2. De hogere ontvangsten worden toegevoegd aan het HWBP-2.

  • 3. 
    Overboeking naar Provinciefonds

Dit betreft een overboeking naar het Provinciefonds ad € 20,6 miljoen in verband met een bijdrage aan de provincie Limburg ten behoeve van het project Ooijen Wanssum. De bijdrage van het Rijk aan het project Ooijen Wanssum is voor het realiseren van de prioritaire maatregelen van de waterveiligheidsdoelstelling 1/250ste van de Maaswerken.

  • 4. 
    Diverse overboekingen
  • Naar en van het ministerie van Economische Zaken

    Diverse overboekingen van het van en naar het ministerie van Economische Zaken voor Koeien en Kansen, Informatiehuis Marien, Inpassingsplan Borssele en windpark Drentse Monden.

  • Naar RVO

    Via hoofdstuk XII wordt € 0,3 miljoen overgeboekt naar het RVO welke de uitvoering verzorgt van de te verstrekken subsidie aan het International Groundwater Resources Assessment Centre (IGRAC) loopt via RVO.

  • Naar Gemeentefonds

    Voor het vervolg onderzoek "Marken boven Water" wordt een bijdrage € 0,1 miljoen geleverd aan de Gemeente Waterland via het Gemeente fonds.

  • Naar en van hoofdstuk XII

    Van hoofdstuk XII wordt met name € 0,2 miljoen overgeboekt ten behoeve van (TBES) Toekomstbestendig Ecologisch Systeem.

2.2 De productartikelen

Hieronder worden alle beleidsmatig relevante mutaties op het niveau van het artikelonderdeel zichtbaar gemaakt, en waar zinvol en relevant, ook toegelicht (zie leeswijzer). In de verdiepingsbijlage is een meerjarige mutatietabel opgenomen op artikelonderdeelniveau met daarbij de aansluiting tussen de vorige stand van de begroting en de nu voorgestelde stand. Dit voor de volledige looptijd van het fonds.

Artikel 1 Investeren in waterveiligheid

1.01 Grote projecten waterveiligheid

De overige mutaties 2e suppletoire begroting op dit artikelonderdeel zijn in grote lijnen opgebouwd uit drie mutaties die per saldo leiden tot een verlaging van € 43,2 miljoen. Een verlaging ad € 35,6 miljoen als gevolg van de verwerking van het saldo 2016, een overboeking naar het Provinciefonds van € 10,5 miljoen en een desaldering van € 2,9 miljoen.

Saldo 2016

Op dit artikelonderdeel is sprake van een voordelig saldo van € 35,6 miljoen. De lagere kasrealisatie heeft betrekking op de projecten:

  • Ruimte voor de Rivier (€ 19,8 miljoen): De lagere kasrealisatie in 2016 komt met name
    • 1) 
      Het versnellen van Fase 2 IJsseldelta. Dit heeft als consequentie dat een deel van de werkzaamheden in fase 1 overbodig zijn, dan wel onderdeel worden van fase 2. Hierdoor verschuift een deel van het werk. Veiligheidsniveau wordt wel gehaald. (omvang van bijstelling is ca € 6,5 miljoen).
    • 2) 
      Bij het project Hagestein Opheusden is sprake van diverse claims van de opdrachtnemer. De onderhandelingen over de afwikkeling van deze claims zijn gaande waardoor er spanning op de planning is ontstaan. In afwachting van de claim, wordt er niet het gehele bedrag maar een deel betaald (omvang van bijstelling is ca. € 6 miljoen).
    • 3) 
      Aanvullend zijn er nog enkele kleinere verschuivingen, waarvan vertraging in de uitvoering van Veessen Wapenveld (door discussie met aannemer over claims) de belangrijkste is.
    • 4) 
      De afrekening in 2015 van Lent is gunstiger uitgevallen dan voorzien. Door onvoorziene teruggave van de BTW compensatie wordt per saldo minder gerealiseerd. (omvang van bijstelling is ca € 5,5 miljoen). Deze zachte meevaller wordt binnen het programma gehouden.
  • Zandmaas (€ 9,5 miljoen): Omdat het contract met een van de betrokken externe bureaus vroegtijdig is ontbonden wordt er in 2016 minder gerealiseerd.
  • HWBP-2 onvoorzien (€ 5,4 miljoen): De post onvoorzien wordt doorgeschoven naar latere jaren,
  • HWBP-2 waterschapsprojecten (€ 11 miljoen): Dit is een saldo van enerzijds, € 21 miljoen lagere uitgaven omdat de eindafrekening van ZSK West Zeeuws Vlaanderen doorschuift naar 2017. Het project wordt later opgeleverd in verband met geen overeenstemming over afhandeling van een aantal claims. Hiertegenover staan meerkosten waarover wel overeenstemming is deze zijn naar verwachting € 9,6 miljoen.
  • Project Dijkversterking Eiland van Dordrecht Oost (€ 6,3 miljoen): Een hogere kasrealisatie ten behoeve van de bevoorschotting (binnen de toegestane 80%-norm).
  • Project Ameland Betonblokken ( € 3,8 miljoen): Een hogere kasrealisatie in verband met een door de aannemer gewijzigde uitvoeringsplanning.

Het voordelig saldo wordt in 2017 aan dit artikelonderdeel toegevoegd, zodat de omvang van de budgetten meerjarig ongewijzigd blijft.

Overboeking naar Provinciefonds

Dit betreft een overboeking naar het Provinciefonds ad € 20,6 miljoen, waarvan € 10,5 miljoen ten laste van artikelonderdeel 01 “Grote projecten waterveiligheid” en € 10,1 miljoen ten laste van artikelonderdeel 02 “Overige projecten waterveiligheid”, in verband met een bijdrage aan de provincie Limburg ten behoeve van het project Ooijen Wanssum. De bijdrage van het Rijk aan Ooien Wanssum is voor het realiseren van de prioritaire maatregelen van de waterveiligheidsdoelstelling van de Maaswerken.

Desaldering

De hogere ontvangsten hebben betrekking op de afrekeningen van het project Zettingvloeiing Spui en het Innovatie project Dijk op Veen 2. De hogere ontvangsten worden toegevoegd aan het HWBP-2.

01.02 Overige projecten Waterveiligheid

De overige mutaties 2e suppletoire begroting op dit artikelonderdeel zijn in grote lijnen opgebouwd uit twee mutaties die per saldo leiden tot een verlaging van € 92,0 miljoen. Een verlaging ad € 82,0 miljoen als gevolg van de verwerking van het saldo 2016, een overboeking naar het Provinciefonds van € 10,1 miljoen.

Saldo 2016

Op dit artikelonderdeel is in 2016 sprake van een onderprogrammering van € 70,4 miljoen. Ten opzichte van de programmering wordt er € 11,6 miljoen minder gerealiseerd, wat leidt tot een voordelig saldo van € 82 miljoen. De lagere realisatie ten opzichte van de programmering betreft:

  • Project Ambitie Afsluitdijk (€ 8,2 miljoen): Het verzoek van de provincie Friesland (namens de regionale partijen) voor een bijdrage uit de ambitiegelden voor de Vismigratierivier komt later dan verwacht (huidige verwachting december 2016). Dit betekent dat betaling nu voor 2017 wordt voorzien.
  • Het project Kribverlaging Pannerdensch Kanaal (€ 3,2 miljoen): Omdat de aanbestedingsprocedure langer heeft geduurd dan vooraf voorzien valt de kasrealisatie in 2016 lager uit.

Het voordelig saldo wordt in 2017 aan dit artikelonderdeel toegevoegd, zodat de omvang van de budgetten meerjarig ongewijzigd blijft.

Overboeking naar Provinciefonds

Dit betreft een overboeking naar het Provinciefonds ad € 20,6 miljoen, waarvan € 10,5 miljoen ten laste van artikelonderdeel 01”Grote projecten waterveiligheid” en € 10,1 miljoen ten laste van artikelonderdeel 02 “Overige projecten waterveiligheid”, in verband met een bijdrage aan de provincie Limburg ten behoeve van het project Ooijen Wanssum. De bijdrage van het Rijk aan Ooien Wanssum is voor het realiseren van de prioritaire maatregelen van de waterveiligheidsdoelstelling van de Maaswerken.

01.09 Ontvangsten

De overige mutaties 2e suppletoire begroting op dit artikelonderdeel zijn in grote lijnen opgebouwd uit twee mutaties die per saldo leiden tot een verhoging van € 10,0 miljoen. Een verhoging ad € 7 miljoen als gevolg van de verwerking van het saldo 2016 en een desaldering van € 2,9 miljoen.

Saldo 2016

Op dit artikelonderdeel is sprake van een voordelig saldo van € 7 miljoen. De hogere ontvangsten betreffen verkoop van vastgoed. Delen van de percelen die verworven zijn, zijn uiteindelijk niet nodig voor de werkzaamheden. Deze overhoeken worden nu weer verkocht.

Het voordelig saldo wordt in 2017 aan dit artikelonderdeel toegevoegd, zodat de omvang van de budgetten meerjarig ongewijzigd blijft.

Desaldering

De hogere ontvangsten hebben betrekking op de afrekeningen van het project Zettingsvloeiing Spui en het Innovatie project Dijk op Veen 2. De hogere ontvangsten worden toegevoegd aan het HWBP-2.

Verplichtingen

De verplichtingenmutatie betreft een verlaging van € 238 miljoen direct gerelateerd aan de hierboven toegelichte kasmutaties. Daarnaast wordt een hogere verplichtingenrealisatie verwacht ad € 17 miljoen ten laste van HWBP-2.

Artikel 2 Investeren in zoetwatervoorzieningen

2.02 Overige waterinvesteringen zoetwatervoorziening

De overige mutaties 2e suppletoire begroting op dit artikelonderdeel betreft de verwerking van het saldo 2016.

Saldo 2016

Op dit artikelonderdeel is sprake van een voordelig saldo van € 2,6 miljoen. Deze in 2016 lagere uitgaven worden veroorzaakt door:

  • Luwtemaatregelen Hoornse Hop (€ 1 miljoen): Door een herijking van modelberekeningen vergen de planuitwerking en voorbereiding een langere tijdsduur dan bij de was voorzien.
  • Zoetwatermaatregelen (€ 1,6 miljoen): De uitvoeringsplanning van een aantal zoetwatermaatregelen is aangepast op basis van bestuurlijk overleg, hiervoor zijn de benodigde middelen over de jaren geactualiseerd.

Het voordelig saldo wordt in 2017 aan dit artikelonderdeel toegevoegd, zodat de omvang van de budgetten meerjarig ongewijzigd blijft.

Verplichtingen

De verplichtingenmutatie is voor een bedrag van € 2,3 miljoen direct gerelateerd aan de hierboven toegelichte kasmutaties.

Artikel 3 Beheer, onderhoud en vervanging

3.02 Beheer en onderhoud

De overige mutaties 2e suppletoire begroting op dit artikelonderdeel zijn in grote lijnen opgebouwd uit twee mutaties die per saldo leiden tot een verhoging van € 6,4 miljoen. Een verhoging ad € 6,1 als gevolg van de verwerking van het saldo 2016 en overboekingen van voor een bedrag van € 0,3 miljoen.

Saldo 2016

Op dit artikelonderdeel is sprake van een nadelig saldo van € 6,1 miljoen. Dit saldo wordt veroorzaakt door:

  • Project Stuwen in de Lek (€ 7,1 miljoen): In 2016 wordt ten laste van dit project meer gerealiseerd. Dit vloeit met name voort uit de wijze van verdeling van activiteiten (en de hoogte hiervan) over de uitvoeringsjaren. De aannemer heeft hier de vrijheid in.
  • Vervanging en renovatie (€ 1,0 miljoen): In 2016 wordt een bedrag van € 1 miljoen doorgeschoven naar latere jaren doordat de integrale opdrachtverlening van V&R tranche 3 heeft langer geduurd dan voorzien. De uitvoering van het onderzoeksprogramma is daardoor later opgestart.

Het nadelig saldo wordt in 2017 op dit artikelonderdeel in mindering gebracht, zodat de omvang van de budgetten meerjarig ongewijzigd blijft.

Overboekingen

Dit betreft de bijdragen van het ministerie van Economische Zaken ten behoeve van het project Gaswinning Oppenhuizen, Windenergiegebied Hollandse Kust en voor het opstellen van een inpassingsplan net op zee Borssele en een overboeking van hoofdstuk XII van €0,2 miljoen ten behoeve van het Toekomstbestendig Ecologisch Systeem (TBES).

Verplichtingen

De verplichtingenmutatie is betreft het project Stroomlijnen en het project Stuwen in de Lek waar respectievelijk € 5 en 3 miljoen minder verplichtingen aangegaan dan begroot. Ten laste van het project Stuwen in de Lek zijn in 2016 minder verplichtingen aangegaan omdat eind 2015 er naast het hoofdcontract het ook gelukt is een contract voor de bediening te gunnen waarvan de gunning in 2016 voorzien was. De lagere verplichtingenrealisatie op het project stroomlijnen komt doordat er voor de post onvoorzien in 2016 geen verplichtingen zijn aangegaan.

Artikel 5 netwerkgebonden kosten en overige uitgaven

Op dit artikel vallen de Overige mutaties 2e suppletoire begroting binnen de norm bij te verklaren verschillen (zie leeswijzer) en worden derhalve niet nader toegelicht.

Artikel 6 Bijdrage andere begrotingen Rijk

6.09 Bijdragen ten laste van begroting Hoofdstuk XII

De neerwaartse bijstelling van de ontvangsten is het gevolg van de volgende overboekingen :

  • Overboeking naar Provinciefonds

    Dit betreft een overboeking naar het Provinciefonds ad € 20,6 miljoen in verband met een bijdrage aan de provincie Limburg ten behoeve van het project Ooijen Wanssum. De bijdrage aan Ooien Wanssum van het Rijk is voor het realiseren van de prioritaire maatregelen van de waterveiligheidsdoelstelling van de Maaswerken.

  • Naar en van het ministerie van Economische Zaken

    Diverse overboekingen van het van en naar het ministerie van Economische Zaken (per saldo € 0,1 miljoen van het ministerie EZ) voor Koeien en Kansen, Informatiehuis Marien, Inpassingsplan Borssele en windpark Drentse Monden.

  • Naar RVO

    Via hoofdstuk XII wordt € 0,3 miljoen overgeboekt naar het RVO welke de uitvoering verzorgt van de te verstrekken subsidie aan het International Groundwater Resources Assessment Centre (IGRAC) loopt via RVO.

  • Naar Gemeentefonds

    Voor het vervolg onderzoek "Marken boven Water" wordt een bijdrage € 0,1 miljoen geleverd aan de Gemeente Waterland via het Gemeente fonds.

Artikel 7 Investeren in waterkwaliteit

7.01 Realisatieprogramma Kaderrichtlijn water

De overige mutaties 2e suppletoire begroting op dit artikelonderdeel betreft de verwerking van het saldo 2016.

Saldo 2016

Op dit artikelonderdeel is sprake van een voordelig saldo van € 7,1 miljoen. Dit saldo wordt veroorzaakt door:

  • KRW 1e tranche (€ 2,3 miljoen): Lagere kasuitgaven doordat de voorziene risicoreservering dit jaar niet nodig blijkt te zijn.
  • KRW 2e en 3e tranche (€ 4,8 miljoen): Lager kasuitgaven met name vanwege een vertraging bij de uitvoering van de planstudie herstel gebied Brunnermond.

Het voordelig saldo wordt in 2017 aan dit artikelonderdeel toegevoegd, zodat de omvang van de budgetten meerjarig ongewijzigd blijft.

Verplichtingen

De verplichtingenmutatie is voor een bedrag van € 2,1 miljoen direct gerelateerd aan de hierboven toegelichte kasmutatie met betrekking tot de KRW 2e en 3e tranche. Daarnaast wordt artikelonderdeel studiekosten waterkwaliteit met € 0,4 miljoen verlaagd in verband met een overboeking naar het RVO welke de uitvoering verzorgt van de te verstrekken subsidie aan het International Groundwater Resources Assessment Centre (IGRAC) en een overboeking van € 0,1 miljoen aar ministerie van Economische Zaken ten behoeve van het project Koeien en Kansen.

2.3 Verdiepingsbijlage

  • A. 
    Verdiepingsbijlage

In de verdiepingsbijlage is per productartikel een meerjarige (voor de volledige looptijd van het fonds) begrotingsmutatietabel op

artikelonderdeelniveau opgenomen. In deze tabel worden de mutaties vanaf de ontwerpbegroting 2016 weergegeven, waarbij de Voorjaarsnotamutaties zijn verbijzonderd. De Voorjaarsnotamutaties worden in de artikelgewijze toelichting (paragraaf 2.2) conform de normering toegelicht.

 

  • B. 
    Projectoverzichten

In deze bijlage zijn de MIRT projecttabellen met de realisatieprojecten alsmede de verkenningen en planuitwerking programma’s opgenomen waarin de begrotingsmutaties op projectniveau zichtbaar zijn gemaakt. Deze MIRT- tabellen zijn in ieder geval voorzien van toelichtingen indien sprake is:

  • van een wijziging (anders dan door de verwerking van prijsbijstelling) in het taakstellend projectbudget groter dan 10% of meer dan € 10 miljoen;
  • van een wijziging groter dan 1 jaar in de oplevering van het project.

De stand ‘vorig’ betreft de stand in de Miljoenennota 2016.

Artikel 1 Investeren in waterveiligheid

Tweede Hoogwaterbeschermingsprogramma

Ruimte voor de Rivier

Maaswerken

  • 1. 
    Het projectbudget van Ooijen-Wanssum is met € 10,1 miljoen verlaagd in verband met een bijdrage aan de provincie Limburg ten behoeve van het project Ooijen Wanssum. De bijdrage aan Ooijen Wanssum van het Rijk is voor het realiseren van de prioritaire maatregelen van de waterveiligheidsdoelstelling 1/250ste van de Maaswerken.

Realisatieprogramma waterveiligheid

Verkenningen en Planuitwerking waterveiligheid

  • 1. 
    Het projectbudget van Ooijen-Wanssum is met € 10,5 miljoen verlaagd in verband met een bijdrage aan de provincie Limburg ten behoeve van het project Ooijen Wanssum. De bijdrage aan Ooijen Wanssum van het Rijk is voor het realiseren van de prioritaire maatregelen van de waterveiligheidsdoelstelling 1/250ste van de Maaswerken.

Artikel 2 Investering in zoetwatervoorziening

Realisatieprogramma zoetwatervoorziening

Verkenningen en Planuitwerking zoetwatervoorziening

Artikel 7 Investeren in waterkwaliteit

Realisatieprogramma Kaderrichtlijn water

Realisatieprogramma waterkwaliteit


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.