Wees zuinig op handelspartners

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op dinsdag 1 mei 2018, 8:31.

De EU en de VS moeten beide hun eigen handelspraktijken kritisch bezien. De EU moet eens kijken naar de heffingen die ze anderen oplegt; de VS moet wat minder obsessief doen over het handelstekort.

Foto: de containerterminal van de diepzeehaven van de Chinese stad Shanghai. China rekent gemiddelde importheffingen van 9,9 procent. De EU rekent 5,2 procent. De VS 3,5 procent. Dat Trump daar een probleem van maakt, is niet zo gek.

Deze maand - en wellicht is het besluit afgelopen uren al gevallen - besluit president Trump of Europees staal wordt onderworpen aan Amerikaanse importheffingen. Dit kan de opmaat zijn naar een grootschalig handelsconflict tussen de EU en de VS.

Om een dergelijke handelsoorlog definitief af te wenden, zullen Brussel en Washington pragmatische handelsafspraken moeten maken.

De Verenigde Staten en China zijn al verwikkeld in een escalerend handelsconflict, waarbij de Amerikanen en Chinezen over en weer hoge invoerheffingen afkondigen voor elkaars producten en goederen. De importheffing van president Trump op Chinees staal - steen des aanstoots voor de handelsruzie - was niet diplomatiek gepolijst, maar zijn kritiek op het Chinese handelsbeleid is grotendeels terecht.

Dit is een gedeelte van het opinieartikel in het Nederlands Dagblad van Hans van Baalen, delegatieleider van de VVD in het EP en tevens lid van de EP-handelscommissie.

Lees het hele artikel in het Nederlands Dagblad of via Blendle.