Wolvenproblematiek: EU moet weidegang beschermen - Hoofdinhoud
Brussel – De aanvallen op schapen in Twente, Salland en Drenthe zijn inderdaad het werk van wolven, zo blijkt uit onderzoeksresultaten. CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik is “absoluut niet verbaasd, maar wel bezorgd.” Ze waarschuwt al jaren in Brussel en op internationale conferenties in Europa voor de grensoverschrijdende problemen die de snelle toename van wolven in de Europese Unie met zich meebrengt. Op 15 mei houdt Schreijer in het EU-Parlement een wolvenconferentie met de Europese Commissie en nationale parlementen van Frankrijk, Duitsland en Italië. “De wolfsproblematiek en bescherming van de weidegang van schapen, kalveren en veulens staan inmiddels bovenaan de Europese natuuragenda.”
“Wolven zijn een Europees strikt beschermde soort, maar ook opportunistische roofdieren. Omheinen van percelen tegen aanvallen is vaak financieel onhaalbaar en vrijwel nergens afdoende”, benadrukt Schreijer. “In Duitsland springen wolven en – niet-beschermde –wolf-hondhybriden zelfs over hekwerken van meer dan twee meter hoog.” Schreijer-Pierik noemt het Nederlandse welkom voor de wolf “hopeloos naïef” en waarschuwt krachtig voor een herhaling van de ganzenproblematiek. “Net als aanvankelijk bij de ganzenschade lijkt de schade nu nog behapbaar, maar zodra meer solitaire wolven of zelfs roedels zich in Nederland vestigen, zullen de compensatiekosten exponentieel stijgen. De financiële schadeloosstelling is nu al ontoereikend voor doodgebeten dure fokdieren van zeldzame schapen- en andere landbouwhuisdierrassen.”
Op aandringen van een alliantie van Europarlementariërs die Schreijer-Pierik heeft gevormd uit christendemocraten, socialisten en zelfs Groenen, eiste het Europees Parlement half november al – nog voor de golf van aanvallen op schapen in Nederland – een daadkrachtiger aanpak van de wolvenproblematiek door de Europese Commissie en de lidstaten. De beschermde status van de wolf moet volgens het EU-Parlement door de lidstaten worden gewijzigd in Europese regio’s waar de wolvenpopulaties ongewenst of niet langer bedreigd zijn en problemen met beweiding van natuurgebieden, weidegang, openbare veiligheid en andere beschermde diersoorten en habitats ontstaan. “De Habitatrichtlijn biedt die flexibliteit”, aldus de CDA-politica. “Zeker als beweiding onmogelijk wordt en kuddes in bijvoorbeeld Natura 2000-gebieden in gevaar komen.”
Onlangs benadrukte Eurocommissaris van milieu en natuur Karmenu Vella tegenover Schreijer – Europarlementair secretaris-generaal namens zeven miljoen Europese jagers, wildparken, landgoederen en grondbezitters – en haar Zuid-Tiroler collega Herbert Dorfmann dat de wolvenproblematiek gedurende de afgelopen maanden het belangrijkste onderwerp van gesprek met de milieuministers van lidstaten is geworden.
Op de conferentie ‘Verdediging van Beweiding en Weidegang: naar een EU-wolvenplan’ van 15 mei zal Eurocommissaris Vella met een reactie op de eisen van de nationale en Europarlementariërs komen. “De EU-Commissie kan niet langer vanuit de ivoren toren toezien en moet met oplossingen en juridische richtsnoeren voor lidstaten en regionale overheden komen. Die worden met de concrete problemen geconfronteerd. Het onveiligheidsgevoel en de emoties nemen toe: in verschillende Europese regio’s worden al mensen aangevallen en worden kinderen binnengehouden.”
“Het gaat uiteindelijk om de vraag of de komst van de wolf naar Nederland wenselijk en vanuit een ecosysteembenadering verstandig is”, concludeert Schreijer-Pierik. “Het enige antwoord kan volgens mij ook in Nederland het actieve beheer van de wolf zijn, zodra de wolf de weidegang, recreatie en andere beschermde natuur bedreigt. Daarom heeft Zweden onlangs voor het eerst in meer dan vijftig jaar de beheersjacht op de wolf geopend en komen Duitse deelstaten met afschotmaatregelen voor gevaarlijke situaties.”