EU zet zinnen op ’moraalridderfonds’

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op vrijdag 20 april 2018, 10:01.

De Europese Unie moet democratische waarden gaan promoten binnen de eigen grenzen. Daarvoor zou 1,3 miljard euro moeten worden vrijgemaakt. Dit plan, gesteund door een grote meerderheid van het Europees Parlement, leidt tot irritatie tussen Nederlandse coalitiepartijen in Brussel. VVD en ChristenUnie zijn tegen, CDA en D66 juist voor.

VVD-Europarlementariër Hans van Baalen spreekt van het optuigen van een „enorm instrument”, waarvan onduidelijk is of het wel zal werken. „We bevorderen graag democratie, maar dit is niet de manier.

Gaan we soms ook hulpclubs stimuleren die voor meer migratie zijn?”, vraagt hij zich af.De Europese Commissie moet nu met een concreet plan voor een ’Europees Waardeninstrument’ komen. Organisaties die zich inzetten voor de rechtsstaat en democratische waarden moeten op geld kunnen rekenen.

Dit alles is ingegeven door de toenemende spanningen met Centraal- en Oost-Europa waar in landen als Hongarije en Polen de rechtsstaat zwaar onder druk staat en in de ogen van Brussel Europese normen en waarden met voeten worden getreden.

Allemaal waar, vinden ze bij de VVD, maar dit is niet de manier om daar wat aan te doen. Van Baalen vreest dat het initiatief als een boemerang terug in het gezicht van de EU komt. Neem Hongarije, waar de felnationalistische premier Viktor Orbán net een nieuwe termijn heeft gewonnen en waar maatschappelijke organisaties worden afgeknepen.

Lees het hele artikel in De Telegraaf of via Blendle