D66: Europees onderzoek nodig naar online impact algoritmen op democratie - Hoofdinhoud
Een adviesraad van de Europese Commissie kwam vandaag met aanbevelingen voor de Europese Commissie om op een slimme manier desinformatie aan te pakken.
D66-Europarlementarier Marietje Schaake reageert: “De adviesraad verdient complimenten omdat zij de nadruk leggen op vrijheid van meningsuiting. Maar het rapport draait om de hete brij heen wanneer het gaat over de advertentiemodellen en het gebrek aan toezicht op het gebruik van algoritmen bij de grote technologie bedrijven.”
Zij vervolgt: “Onafhankelijk onderzoek toont aan dat grote internetplatformen een grote verantwoordelijkheid dragen bij de verspreiding van valse of misleidende informatie. Op dit moment is nog onduidelijk hoe hun algoritmes werken die ervoor zorgen dat bepaalde boodschappen vaker gepusht worden. Die algoritmen bepalen de winsten, maar hebben ook impact op het publieke debat en de democratie. Bedrijven laten hier niets over los. Daarom moet de Commissie een sector-onderzoek doen. Belangrijke principes zoals de vrijheid van meningssuiting, toegang tot informatie, non-discriminatie en eerlijke concurrentie kunnen alleen maar toegepast worden online als we voldoende toezicht hebben over de algoritmes die gebruikt worden.”
Achtergrond: Volgens artikel 17 van Verordening (EG) nr. 1/2003 kan de Europese Commissie onderzoek doen naar een bepaalde sector van de economie, waarbij de betrokken ondernemingen alle noodzakelijke inlichtingen moeten geven aan de Commissie als er een vermoeden is dat de mededinging binnen de gemeenschappelijke markt wordt beperkt of vervalst. Het business model van platformen is er op gericht om consumenten zo lang mogelijk op hun platform te houden. Hoe meer filmpjes op YouTube of Facebook bekeken worden, hoe groter de advertentie-inkomsten zijn. Clickbait-content, waaronder desinformatie, is cruciaal voor dit systeem. Een mededingsprobleem zou kunnen ontstaan wanneer sommige media-partners van bijvoorbeeld Facebook op de hoogte zijn hoe een algoritme werkt, en anderen niet. Als bepaalde bedrijven weten hoe dat algoritme werkt, dan kunnen ze hun content aanpassen waardoor ze meer views krijgen voor die content. Andere mediabedrijven die dat niet doen worden daardoor benadeeld.