Betere bescherming voor zieke werknemers - Hoofdinhoud
Bijna 40 procent van de langdurig zieke werknemers voelt zich onder druk gezet door hun eigen werkgever terwijl ze ziek zijn en in een kwetsbare positie zitten.
Dit blijkt uit onderzoek van Radar. Ook hebben bedrijfsartsen te maken met deze druk van werkgevers om zieke werknemers beter te laten verklaren. Dat is schokkend en ontoelaatbaar!
Dit criminele gedrag van werkgevers moet worden aangepakt door onder andere de financiering van bedrijfsartsen aan te pakken. Nu geldt ‘wie betaalt, bepaalt’. Dat tast de onafhankelijkheid van de artsen aan en biedt een zieke werknemer geen zekerheid over de juiste begeleiding om beter te kunnen worden. Als zieke werknemer zit je in een kwetsbare positie, je wil er zeker van zijn dat je een werkgever hebt die je de ruimte geeft, die je helpt, die je begeleidt en die je doorverwijst naar een goede arts.
Je wil er zeker van zijn dat je een werkgever hebt die je de ruimte geeft, die je helpt, die je begeleidt en die je doorverwijst naar een goede arts.
Daarom roep ik de minister dan ook op de onafhankelijkheid van bedrijfsartsen te garanderen door hen te betalen uit publieke middelen net zoals alle andere artsen. De bedrijfsarts komt zo onder de eerstelijnszorg te vallen. Hierdoor kan de onafhankelijkheid van de arts worden gewaarborgd en hebben alle werkenden toegang tot goede zorg.
Door de financiering van bedrijfsartsen anders te regelen, bestrijden we de excessen die zieke werknemers nu meemaken. Met een onafhankelijke en goed opgeleide bedrijfsarts kunnen ook zieke werknemers er zeker van zijn dat ze beschermd worden en goed worden begeleid zodat ze beter kunnen worden.