Nederland moet naar de voorhoede van betaald ouderschapsverlof in Europa - Hoofdinhoud
Als ouder wil je dolgraag je kind zien opgroeien en ervoor zorgen dat je kind een goede start krijgt. Het kabinet zet nu een stap, maar loopt nog altijd achter bij landen als Polen en Litouwen als het gaat om bijvoorbeeld het kraamverlof. Laten wij daarom in Europa juist op dit terrein het beste jongetje van de klas worden.
Afgelopen week presenteerde de SER haar advies aan het kabinet voor zes weken betaald ouderschapsverlof betaald door de overheid. Een prima eerste stap van werkgevers en werknemers. Het is namelijk van belang dat iedereen, ongeacht het inkomen, ouderschapsverlof kan opnemen. Dit is goed voor de band tussen ouders en kind, leidt tot een goede verdeling van de taken in huis en biedt de moeder een betere kans op de arbeidsmarkt.
In plaats van het SER-advies van een officiële kabinetsreactie te voorzien gooide minister Koolmees het voorstel vrijwel direct de prullenbak in. Een gemiste kans, omdat Nederland ook met de plannen van Rutte III een matige middenmoter in de Europese Unie blijft als het gaat om de zorg van ouders voor hun pasgeboren kroost. Met vijf dagen kraamverlof en maximaal vijf weken ouderschapsverlof ben je geen koploper in Europa.
Het is niet voor niets dat Eurocommissaris Marianne Thyssen onlangs kritiek uitte op de verlofplannen van Rutte III. De plannen die de Europese Commissie voor jonge ouders heeft gepresenteerd zijn dan ook een stuk ambitieuzer, namelijk minimaal tien dagen kraamverlof en vier maanden ouderschapsverlof.
De komst van een kind is een van de mooiste dingen in het leven. Het kabinet zou daarom een voorbeeld moeten nemen aan andere landen in Europa. Nederland wordt vaak gezien als het beste jongetje van de EU-klas, maar loopt met de nieuwe plannen van Koolmees nog altijd achter. Dit terwijl iedereen wil dat kinderen een goede start krijgen. Wij zijn hoe dan ook pas tevreden als werken en zorgen echt hand in hand gaan.
Agnes Jongerius
Gijs van Dijk