Europees Parlement steunt nieuwe standaard voor winstbelasting - Hoofdinhoud
Facebook en Google moeten eindelijk volop belasting gaan betalen in Europa, zo stelt het Europees Parlement. De commissie Monetaire en Economische Zaken steunde een voorstel voor een Europese grondslag voor winstbelasting.
Paul Tang, die dit voorstel als rapporteur heeft geschreven, reageert namens de PvdA in het Europees Parlement: “Zeker de techgiganten zoals Facebook en Amazon gaan dit voorstel voelen. Dat mag ook wel: omdat ze nergens fysiek aanwezig zijn, kunnen ze zich voor de belastingdiensten verschuilen. Daardoor lopen Europese schatkisten miljarden mis; alleen al voor de grootste twee techbedrijven Google en Facebook is dat 5 miljard euro. Als het aan het Europees Parlement ligt betalen ook deze bedrijven voortaan netjes hun belasting.”
De gezamenlijke geconsolideerde grondslag voor vennootschapsbelasting, zoals het voorstel voluit heet, laat bedrijven belasting betalen daar waar hun activiteit plaatsvindt. Niet langer bepalen bedrijven waar ze winst maken en waar ze winstbelasting betalen, maar de Europese landen.
“Dit voorstel zet een standaard voor de winstbelasting. Die hard nodig is. Winstbelasting wordt nu nationaal geregeld en is volstrekt verouderd: dankzij globalisering en digitalisering kunnen grote ondernemingen met haast chirurgische precisie de meest gunstige belasting plannen. Daar komt met dit voorstel een einde aan”, aldus Paul Tang.
“Dit voorstel komt op een welkom moment. Frankrijk en Duitsland werken aan een gezamenlijk voorstel voor winstbelasting, en de Commissie werkt aan voorstellen om techreuzen te belasten. Leiders begrijpen steeds beter dat de huidige manier van winst belasten achterhaald is, en consumenten en kleine bedrijven tot verliezers maakt. Een nieuwe internationale standaard is nodig, en uit Trumps Amerika kunnen we die op dit moment niet verwachten. De EU is daarom onze beste kans, en het is belangrijk dat Nederland zich bij deze voorstellen aansluit.”
In maart stemt het Europees Parlement in Straatsburg over het voorstel. Daarna moeten de lidstaten zich over het voorstel uitspreken.
Bekijk hier onze video voor meer uitleg.