EU moet alle werkvergunningen voor Noord-Koreanen intrekken - Hoofdinhoud
“Alle werkvergunningen voor Noord-Koreanen in Europa moeten worden ingetrokken. Lidstaten kunnen en mogen niet langer wegkijken van de uitbuiting van Noord-Koreaanse dwangarbeiders.”
Dit zegt Agnes Jongerius na de onthullingen van het Leiden Asia Centre die vandaag zijn gepresenteerd. Uit het onderzoek blijkt dat er nog steeds duizenden Noord-Koreanen aan het werk worden gezet in Europese fabrieken. Hierdoor worden de financiële sancties van de Verenigde Naties tegen Noord-Korea met voeten getreden. Deze sancties zijn juist mede door de EU opgesteld om te voorkomen dat de meest geïsoleerde dictatuur van de wereld zijn arsenaal met, onder andere nucleair, wapentuig kan uitbreiden.
“De kwestie sleept inmiddels al jaren voort en tot mijn grote frustratie gebeurt er niets, terwijl deze werknemers op een vreselijke manier worden uitgebuit en Pyongyang miljoenen kan verdienen voor haar kernwapenprogramma.”
Agnes Jongerius en haar collega Kati Piri hebben in 2016 al vragen gesteld aan de Europese Commissie toen de eerste misstanden aan het licht kwamen. Paspoorten worden afgepakt en familieleden van de arbeiders staan nog altijd onder controle van het Noord-Koreaanse regime. Op deze manier worden arbeiders gedwongen het grootste deel van hun loon af te staan aan Noord-Korea. Het blijkt dat Nederlandse bedrijven de grootste afnemer zijn van een Poolse scheepwerf die gebruik maakt van Noord-Koreaanse dwangarbeiders.
“Alle bedrijven die erbij betrokken zijn moeten sancties opgelegd krijgen. Dat zal niet gemakkelijk zijn, maar juridisch zeker niet onmogelijk. We hebben ervaring in de kledingindustrie, waar bedrijven die zaken deden met foute fabrieken bestraft zijn.”
De EU-lidstaten zijn al overeengekomen dat de werkvergunningen van Noord-Koreaanse onderdanen niet worden verlengd, maar dit heeft geen effect gehad. Agnes Jongerius en Kati Piri zullen daarom een debat aanvragen met de Europese Commissie om te vragen om een totaalverbod voor Noord-Koreaanse arbeiders.
(Persbericht 6 februari 2018)