Democratie en euro, gaat dat samen? - Hoofdinhoud
De Franse president Macron wil een speciaal parlement voor de eurogroep. Vrijdag staat zijn plan op de agenda van de EU-top.
Hoog tijd voor een speciaal parlement voor de eurozone, vindt daarom de Franse president Emmanuel Macron. Zijn plan, dat hij eerder dit jaar al lanceerde, staat vrijdag tijdens de tweede dag van de EU-top op de agenda van de regeringsleiders die zich buigen over de versterking van de euro. Alles ligt op tafel - van de oprichting van een Europees Monetair Fonds (EMF) tot en met de invoering van ‘schokdempers’ om bij ‘schokken’ - van de Brexit tot natuurramp - uit die EMF-pot snel krediet te kunnen geven.
Maar durven de leiders het aan om Macrons ‘eurozoneparlement’ te omhelzen? Nog maar eens een nieuw parlement in het leven roepen? „We hébben er al één”, zegt VVD’er Hans van Baalen in de wandelgangen van het Europees parlement in Straatsburg.
Hij vertolkt daarmee de koers van zijn partijgenoot premier Mark Rutte die geen zin heeft in het optuigen van „nieuwe Europese instellingen.” Als het om de eurozone gaat hanteert Rutte maar één richtlijn. „Als iedereen nou gewoon zorgt dat hij in eigen huis de zaken op orde heeft, dan worden we allemaal vanzelf schokbestendig”, zei hij donderdag tegen de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Lees het hele artikel in NRC Handelsblad