CDA: Minder administratieve lasten bij OM en politie
Na de Tweede Kamer heeft nu ook de Eerste Kamer het wetsvoorstel aangenomen dat moet leiden tot enorme administratieve lastenverlichting voor het Openbaar Ministerie en de politie.
CDA justitiewoordvoerder Chris van Dam: “Zo wordt bijvoorbeeld het opvragen van camerabeelden straks een eigen bevoegdheid van de politie. En als een verdachte wiens telefoon wordt afgetapt door de politie een ander nummer neemt, is er niet meer telkens een nieuwe machtiging voor het aftappen nodig.”
Met dank aan alle fracties heeft Van Dam het voor elkaar gekregen dat het wetsvoorstel in beide Kamers snel is aangenomen. Iedereen ziet in dat deze voorstellen bijdragen aan lagere administratieve lasten, zonder dat het een substantiële schending van rechten oplevert. Door dit wetsvoorstel zal het echt heel veel administratieve ballast schelen.
Niet te geloven
Dit wetsvoorstel past in het streven van het CDA om de eindeloze hoeveelheid aan regels, administratieve lasten en overbodige bureaucratie terug te dringen. Het CDA gelooft dat politieagenten, onderwijzers, ondernemers, zorgverleners, vrijwilligers en burgers meer ruimte en vertrouwen moeten krijgen. Daarom heeft de partij eerder dit jaar mensen opgeroepen om zoveel mogelijk onnodige regels in kaart te brengen via de website ‘niet te geloven!’. Hoe meer voorbeelden wij ontvangen hoe beter onze Tweede Kamerleden en raadsleden de overbodige regeldruk onder de aandacht kunnen brengen en aan kunnen pakken. Voorbeelden aanmelden kan nog steeds via deze link.
- 1.Jurist en voormalige officier van justitie, die vier jaar een gerespecteerd Tweede Kamerlid voor het CDA was. Begon zijn loopbaan als manager bij de politie in de regio Haaglanden en was plaatsvervangend hoofdofficier van justitie in Amsterdam en Den Haag. In de Kamer woordvoerder politie, openbaar ministerie, rechtspraak, grensbewaking, rechtsbijstand, rampenbestrijding en grotestedenbeleid. Verwierf echter vooral prestige door zijn voorzitterschap van de ondervragingscommissie die de kinderopvangtoeslagaffaire onderzocht en daarover een snoeihard rapport uitbracht. Kreeg niettemin geen verkiesbare plek op de kandidatenlijst en zag een poging stranden om via voorkeurstemmen herkozen te worden. Werd in 2022 rechter en is sinds 1 mei 2023 voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid.