“Blij met kandidaat, maar Eurogroep moet nodig op de schop” - Hoofdinhoud
“Het is goed dat de komende 2,5 jaar een linkse kandidaat de Eurogroep voorzit”, zegt Paul Tang in reactie op de verkiezing van de Portugese sociaaldemocraat Mario Centeno.
“De drie grote instituties - de Raad, het Parlement en de Commissie - zijn in handen van rechtse voorzitters. Het is belangrijk dat de progressieve stem gehoord blijft. Centeno wordt geprezen voor de manier waarop hij de Portugese economie op orde heeft gekregen, zonder hard bezuinigingsbeleid. De Duitse oud-minister Schauble omschreef hem daarom als de ‘Christiano Ronaldo van de eurozone.”
“Maar goede kandidaat of niet, de Eurogroep in deze vorm is niet houdbaar. Zo melden Nederlandse media dit weekeinde dat ons land uit politiek-strategische overwegingen haar steun aan een Zuid-Europeaan verleent, om bij het volgende postje dat voor een Noord-Europa vrijkomt weer vooraan te staan. Dit soort handjeklap versterkt het beeld van koehandel en achterkamertjes.”
“Het eurozonebestuur is niet democratisch, en de Eurogroep is daar een voorbeeld van. De Eurogroep noemt zichzelf een ‘informeel orgaan’, maar daar zit precies het probleem: niemand, laat staan de kiezer, kan ze op het matje roepen. Dat is principieel verkeerd. Wie verantwoordelijkheid draagt, moet ook verantwoording kunnen afleggen, bijvoorbeeld over het optreden rond Griekenland. Daarom is het voorstel van Macron voor een Europese minister van financiën interessant”