Nieuwe termijn Van Baalen

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op zaterdag 2 december 2017, 11:32.

Hans van Baalen wordt vandaag door de Europese liberalen opnieuw verkozen als partijvoorzitter van de ALDE. Hij maakt de komende twee jaar een topprioriteit van het binnenhalen van de partij van de Franse president Macron bij de ALDE.

De ALDE, een alliantie van Europese liberale partijen, is dit weekend bijeen in Amsterdam. De Europarlementariër van de VVD is de enige kandidaat voor de functie van voorzitter. Van Baalen werd in het najaar van 2015 voor de eerste keer verkozen.

Namens Nederland zijn de VVD en D66 aangesloten. In het Europees Parlement vormt de ALDE-fractie in grootte de derde politieke familie, na de christendemocraten (EVP) en sociaaldemocraten (S&D).

Maar als het aan Van Baalen ligt gaat er in de komende tijd veel veranderen. De liberalen leveren inmiddels acht premiers en groeien als groep. Hij richt zijn energie op het binnenhalen van La République En Marche!, de politieke partij van Macron.

Macron heeft nog geen keuze gemaakt bij welke politieke groep hij in Europa wil horen, maar zal dat met het oog op de Europese verkiezingen in het voorjaar van 2019 wel gaan doen. Van Baalen is druk in onderhandeling.

„De enige mogelijkheid is een liberale coalitie”, zegt hij. De alliantie is relevant omdat de ALDE met Macron erbij de tweede of zelfs grootste politieke familie van Europa kan worden. „De liberalen zijn dan geen juniorpartner meer”, aldus Van Baalen. Nu worden alle sleutelposities binnen de EU vooral bezet door de christendemocraten.

Team Hans: Koen van Ramshorst en Dirk Frouws