Maatwerk binnen GLB stap in goede richting - Hoofdinhoud
CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik is positief over de laatste voorstellen van Eurocommissaris voor Landbouw Phil Hogan aangaande het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) voor na 2020. “Met de voorstellen om het GLB eenvoudiger en flexibeler te maken komt de Eurocommissaris tegemoet aan de veelgehoorde klacht van boeren over Europese regeldruk,” stelt Schreijer-Pierik. Toch heeft ze ook vragen.
Het is volgens Schreijer-Pierik goed dat de Europese Commissie meer verantwoordelijkheid bij de lidstaten wil leggen wanneer het gaat over controles, sancties en toezicht procedures. Op die manier kan beter rekening worden gehouden met lokale behoeften en omstandigheden. “De vraag is echter wel hoe we er voor gaan zorgen dat de nationale bevoegdheden die lidstaten in de toekomst krijgen, op correcte uitvoering worden gecontroleerd”, zegt Schreijer-Pierik. Ze vraagt zich ook af of de NVWA wel voldoende is uitgerust om dergelijke extra taken op zich te nemen.
Het voorstel om het systeem van de directe betalingen voorlopig overeind te houden wordt eveneens goed ontvangen door Schreijer-Pierik. “Een aanzienlijk deel van de Europese boeren had de crisesperiodes van de afgelopen jaren niet overleefd zonder het GLB”, zegt de politica. Wel moet er volgens Schreijer-Pierik iets veranderen aan de verdeling van de directe betalingen: “Het kan niet zo zijn dat 80% van de directe betalingen bij slechts 20% van de boerenbedrijven terecht komt.” Ze juicht het voorstel dan ook toe om een plafond vast te stellen voor directe betallingen van 60.000 tot 100.000 euro per bedrijf. Invoering van een dergelijk plafond moet volgens het Schreijer-Pierik overigens wel gepaard gaan met voldoende controle op naleving van de maatregel.
Schreijer-Pierik verwacht dat Hogan op termijn meer duidelijkheid geeft over de invulling van het nieuwe GLB. Zelf pleit ze voor de invoering van groene (ecosysteem)diensten en blauwe (water)diensten. Daarbij zou een eerlijke marktconforme vergoeding voor grondeigenaren en grondgebruikers centraal moeten staan. Tijdens een stemming in november bleek al dat een grote meerderheid van het Europees Parlement dit voorstel steunt.
Verder wil Schreijer-Pierik dat er maatregelen in het GLB worden opgenomen die het bodemleven, de bodemvruchtbaarheid en CO2-vastlegging door verhoging van het organische stofgehalte, verbeteren. Dit biedt volgens de CDA-politica grote kansen voor een klimaatefficiënte land- en tuinbouwsector.
Woensdagavond lichtte Eurocommissaris Hogan zijn voorstellen aangaande het GLB voor na 2020 toe tijdens een buitengewone vergadering van de Landbouwcommissie in het Europees Parlement.