Psychisch gestoorde misdadigers van de straat

Met dank overgenomen van A.H. (Attje) Kuiken i, gepubliceerd op maandag 27 november 2017.

We moeten er zeker van zijn dat gevaarlijke criminelen gewoon achter slot en grendel zitten.

Michael P., de enige verdachte van de moord op Anne Faber, stond in 2011 al voor de rechter vanwege verkrachting. De kans dat hij opnieuw de fout in zou gaan werd groot geacht. Maar P. werkte niet mee aan een psychiatrisch onderzoek. Hij kreeg daardoor geen tbs, kwam vrij en verkrachte een vermoorde onlangs Anne Faber.

Plegers van zware misdadigers met een psychische aandoening moeten altijd tbs kunnen krijgen, ook als ze niet willen meewerken aan een psychiatrisch onderzoek. Mensen moeten er zeker van zijn dat politie en justitie er alles aan doen om deze gevaarlijke criminelen met psychische aandoeningen van de straat te houden.

Plegers van zware misdadigers met een psychische aandoening moeten altijd tbs kunnen krijgen.

Daarom doe ik vandaag een voorstel, samen met VVD-Kamerlid Foort van Oosten: geef rechters de mogelijkheid twee jaar na het opleggen van de celstraf alsnog tbs op te leggen. In die twee jaar kan de crimineel in de gevangenis worden geobserveerd en onderzocht. Zo kan er alsnog voldoende informatie worden verzameld om tbs op te leggen, ook als iemand niet meewerkt.

Deze daders gaan makkelijk weer de fout in. Dat valt dan niet uit te leggen aan de nabestaanden. Michael P. had eigenlijk niet vrij mogen rondlopen. We moeten er zeker van zijn dat dergelijke gevaarlijke criminelen gewoon achter slot en grendel zitten.