Europees Parlement legt export spionagesoftware aan banden - Hoofdinhoud
De handelscommissie in het Europees Parlement stemde zojuist in met een grondige hervorming van de Europese exportcontrolewetgeving. D66-Europarlementariër Marietje Schaake zet zich al sinds 2011 in voor deze broodnodige hervorming.
Schaake: “Het Europees Parlement legt hiermee de export van spionagesoftware aan banden. Het is onacceptabel dat Europese bedrijven agressieve technologieën exporteren naar landen waar mensenrechten duidelijk onder druk staan. Journalisten, mensenrechtenactivisten en gewone burgers wordt zo de mond gesnoerd en gevangen genomen. De omvang van dit soort handel wordt ondertussen geschat op miljarden euro’s. Dat is ongehoord."
Veiligheidsonderzoek
De nieuwe regels moeten voorkomen dat spionagetechnologieën in verkeerde handen vallen. Export controle is wel heel gericht. Schaake: "Technologieën die gebruikt worden voor legitiem cybersecurity onderzoek mogen bijvoorbeeld niet worden belemmerd door de nieuwe hervorming. Daarom zijn er heldere uitzonderingen gemaakt voor bijvoorbeeld netwerkbeheerders of computerbeveiligers die met toestemming naar zwakke plekken in een beveiliging zoeken."
Uitzondering encryptie
Het herzieningsproces is ook een kans om de export van sommige producten juist te vergemakkelijken. Bijvoorbeeld van encryptie-programma’s. Schaake: “Versleuteling van gegevens is cruciaal voor een veilige digitale samenleving en noodzakelijk om digitale rechten van internetgebruikers te beschermen. De export van encryptie-programma’s moeten we daarom niet tegenwerken, maar juist stimuleren. Op termijn wil het Europees Parlement de controle op encryptie helemaal afschaffen. Dat is niet meer van deze tijd.”
Extra informatie:
-
-Een interactieve timeline over export controle van gevaarlijke software vindt u hier
-
-Het debat in het Europees Parlement over Hacking Team vindt u hier
-
-Vorig jaar organiseerde Schaake een bijeenkomst met cybersecurity onderzoekers (video)
-
-In 2015 nam het Europees Parlement een resolutie van Schaake aan over de impact van spionage en hacking software op mensenrechten in derde landen.