Betere bescherming voor boer in handelsverdragen - Hoofdinhoud
De meest gevoelige landbouwsectoren moeten buiten beschouwing kunnen worden gelaten tijdens de handelsbesprekingen van de EU met Australië en Nieuw-Zeeland. Ook moeten gevoelige Europese landbouwproducten voldoende bescherming gaan genieten. Dat vindt het Europees Parlement, bleek vandaag na stemming over een rapport van de Duitse christendemocraat Daniël Caspary. CDA-Europarlementariërs Annie Schreijer-Pierik en Wim van de Camp worden daarmee beloond voor hun inzet.
Door bijvoorbeeld slechts tijdelijk lagere invoerheffingen toe te staan of door overgangsperiodes in te stellen, hoopt het Europees Parlement dat landbouwproducten beter kunnen worden beschermd. Ook vindt een meerderheid van de Europarlementariërs dat de mogelijkheid moet bestaan om handelsvoordelen tijdelijk in te trekken als blijkt dat een handelsakkoord leidt tot ernstige schade voor een bepaalde sector.
“Het is belangrijk dat we instrumenten in handen krijgen om onze boeren familie- gezinsbedrijven beter te beschermen”, vindt Schreijer-Pierik, die lid is van de Landbouwcommissie in het Parlement. Ze vreest dat kwetsbare landbouwsectoren uit Europa verdwijnen als er geen duidelijke voorwaarden worden gesteld aan de landen waarmee de EU handelsakkoorden sluit. Ze is dan ook blij dat het Europees Parlement er nu voor kiest om de Europese Commissie, die de handelsbesprekingen leidt, te vragen om de belangen van gevoelige landbouwsectoren beter mee te wegen.
Van de Camp, lid van de Parlementscommissie voor internationale handel, benadrukt het belang van de landbouw voor de EU, maar is ook van mening dat vrijhandel grote voordelen voor Europa met zich mee brengt: “Internationale handel is van grote waarde voor de EU en voor Nederland in het bijzonder. Ondanks dat de agrarische sector maar een beperkt deel van de nieuwe handelsakkoorden met Australië en Nieuw-Zeeland zal beslaan, moeten we goed opletten dat we niet naïef zijn. In de wereld waait een steeds protectionistischere wind en Europa en Nederland moet zuinig zijn op haar agrarische sector. Daarom is dit zo’n belangrijk signaal van het Europees Parlement, dat nu voor het eerst heel duidelijk stelling neemt op dit punt!“