Securitisatie: van giftig product naar medicijn - Hoofdinhoud
“Elk medicijn is eigenlijk gif, maar dan toegediend in gecontroleerde dosis. Zo is het ook met securitisatie, het doorverkopen van leningen. Geven we bankiers de vrije hand, dan is securitisatie een uiterst giftig product, in staat om een financiële crisis te veroorzaken. Houden we de markt nauwlettend in de gaten, dan kan het juist een medicijn zijn. Een methode om banken hun risico´s te laten delen met investeerders. Een noodzakelijk alternatief ook voor als de banken gaan afkicken van het goedkope geld van de Europese Centrale Bank.” Dit zegt Paul Tang (PvdA), namens het Europees Parlement verantwoordelijk voor de nieuwe wetgeving op het gebied van securitisatie.
Het wetgevingsproces voor Simpele Transparante en Standaardiseerde (STS) securitisaties duurde twee jaar. Na lange en moeizame onderhandeling met de Europese lidstaten heeft het parlement vandaag met een ruime meerderheid met de nieuwe wet ingestemd. Securitisatie is een techniek om een aantal op elkaar lijkende leningen, bijvoorbeeld hypotheken, in één pakket te stoppen om door te verkopen aan investeerders. In 2008, tijdens de Amerikaanse huizencrisis, bleken veel van deze pakketjes vol te zitten met rommelhypotheken. Er was lucht verpakt, die was voorzien van een triple A rating. Securitisatie speelde daardoor een hoofdrol in het veroorzaken van de financiële crisis.
“Als Tweede Kamerlid maakte ik in 2009 van dichtbij mee hoe we banken als ING moesten redden. Onder andere door voor miljarden euro´s pakketjes giftige hypotheken uit de Verenigde Staten van hen over te nemen. Voor mij was het essentieel om de lessen van de crisis mee te nemen in deze wet. Strengere eisen stellen meer transparantie en beter toezicht inbouwen zodat de markt niet opnieuw als een kaartenhuis in elkaar kan storten.”
Door het instellen van publieke dataregisters voor securitisaties, hebben investeerders en toezichthouders nu inzicht in alle leningen. Zo is voor iedereen duidelijk waar de risico s liggen. Daarnaast is de macht en de rol van toezichthouders uitgebreid en versterkt. Zij moeten ingrijpen als de stabiliteit van de markt in gevaar komt. Is er sprake is van een oververhitting van de markt, dan zetten zij een rem op securitisatie.
Extra stimulans voor groene investeringen
Naast deze grote stappen op het gebied van financiële stabiliteit, zet STS securitisatie ook in op verduurzaming. Banken moeten laten zien of hun investeringen rekening houden met de klimaatdoelstellingen. Hierdoor kunnen investeerders bewust kiezen voor groene investeringen.
´Er is een grote vraag naar groene investeringen, maar deze zijn niet voor handen. Voor securitisaties van hypotheekleningen en autoleningen zijn straks de milieukenmerken bekend. Groene investeerders kunnen hierdoor straks inzetten om alleen nog te investeren in energie neutrale gebouwen en autoleningen op elektrische auto´s, om zo de verduurzaming van onze economie te versnellen.´
(persbericht 26-10-2017)