Prof.Mr. F.B.J. (Ferdinand) Grapperhaus - Hoofdinhoud
Ferdinand Grapperhaus (1959) was van 26 oktober 2017 tot 10 januari 2022 minister van Justitie en Veiligheid in het kabinet-Rutte III i. Hij was advocaat bij onder meer het advocatenkantoor Allen & Overy in Amsterdam en deeltijdhoogleraar Europees arbeidsrecht in Maastricht. Hij is lid van het CDA en was in 2009 voorzitter van de programmacommissie van die partij. Verder was hij enige jaren kroonlid van de SER i. Sinds 2023 geeft hij leiding aan de tak juridische dienstverlening van Deloitte. Tevens is hij bijzonder hoogleraar in Rotterdam.
CDA
functie(s) in de periode 2017-2022: minister
Inhoudsopgave
Ferdinand Bernhard Joseph (Ferdinand)
geboorteplaats en -datum
Amsterdam, 8 november 1959 partij(en)
CDA (Christen-Democratisch Appèl), vanaf oktober 2001
-
-bestuursvoorzitter "Allen & Overy", van 2015 tot 1 september 2017
-
-deeltijd-hoogleraar (Europees) arbeidsrecht, Universiteit Maastricht, van 2005 tot 26 oktober 2017
-
-minister van Justitie en Veiligheid, van 26 oktober 2017 tot 10 januari 2022
-
-tijdelijk waarnemend minister van Defensie, van 17 september 2021 tot 24 september 2021
-
-zelfstandig adviseur, FBJG, van 1 juli 2022 tot 1 februari 2023
-
-lid Raad van Bestuur (tak juridische dienstverlening) Deloitte, vanaf 1 februari 2023
-
-bijzonder hoogleraar rechtsstaat, samenleving en rechtspraktijk, Erasmus Universiteit Rotterdam, vanaf 1 juni 2023
U ziet een selectie van de loopbaan. In de uitgebreide versie is de gehele loopbaan in te zien.
In de uitgebreide versie is een overzicht van partijpolitieke functies opgenomen.
huidige (2/3)-
-voorzitter bestuur Ronald McDonaldhuis te Amsterdam, vanaf december 2022
-
-voorzitter Raad van Toezicht Cordaid, vanaf april 2024
vorige (2/11)
-
-columnist "Het Financieele Dagblad", van 2014 tot 24 oktober 2017
-
-voorzitter Raad van Toezicht Stedelijk Museum te Amsterdam, van 1 oktober 2017 tot oktober 2017
U ziet een selectie van de nevenfuncties. In de uitgebreide versie is een overzicht van nevenfuncties in te zien.
afgeleide functies, presidia etc.
voorzitter SER-commissies arbeidsomstandigheden, Bevordering Medezeggenschap, Project Gelijke Behandeling, Arbeids- en Ondernemingsrecht en Toekomst Arbeidsgerelateerde Zorg
In de uitgebreide versie is een overzicht van de opleiding(en) opgenomen.
als bewindspersoon (beleidsmatig) (3/4)-
-Kondigde in september 2019, na de moord op advocaat Derk Wiersum, de oprichting van een speciale Narco-brigade aan, die de zware drugsgerelateerde criminaliteit moet gaan aanpakken. Verder dienen inlichtingendiensten ingeschakeld te worden bij de opsporing van in het buitenland verblijvende criminelen.
-
-Gaf in 2019 de korpschef toestemming vanaf 2021 ca 17.000 agenten uit te rusten met een stroomstootwapen
-
-Vroeg in 2021 de Onderzoeksraad voor Veiligheid onderzoek te doen naar het stelsel van bewaken en beveiligen. Dit naar aanleiding van de moord op de broer van kroongetuige Nabil B (in 2018), de advocaat Derk Wiersum (eveneens in 2018) en van de journalist Peter R de Vries (in 2021). Zij waren betrokken bij het Marengo-proces tegen de georganiseerde drugscriminaliteit.
als bewindspersoon (wetgeving) (3/13)
-
-Bracht in 2020 samen met de ministers De Jonge en Ollongren de Tijdelijke wet maatregelen Covid-19 (Stb. 441) tot stand. De wet vervangt noodverordeningen met maatregelen ter bestrijding van de verspreiding van het Covid-19-virus. Maatregelen blijven drie maanden van kracht, verlengingsbeslissingen worden aan de Tweede Kamer voorgelegd. (35.526)
-
-Bracht in 2021 een wet (Stb. 233) tot stand over toevoeging van een kader over het gebruik van geweld door opsporingsambtenaren (politie, Kmar) aan de Wetboeken van Strafrecht en van Strafvordering. Er komt een uitsluitingsgrond voor gebruik van geweld binnen de geweldsinstructie, een strafbaarstelling van overtreding van die instructie en een kader voor onderzoek naar geweldsgebruik. (34.641)
-
-Bracht in 2021 een wet (Stb. 544) tot stand over versterking van de strafrechtelijke aanpak van ondermijnende criminaliteit. Verschillende vormen van faciliterende criminaliteit worden zwaarder bestraft, zoals het importeren, exporteren en voorhanden hebben van stoffen die worden gebruikt voor de illegale vervaardiging van drugs (precursoren). Verder worden de kosten voor vernietiging van in beslag genomen voorwerpen door opsporingsdiensten en het Openbaar Ministerie (zoals bijvoorbeeld illegaal vuurwerk, drugs en wapens) verhaald op degene die daarvoor veroordeeld wordt. (35.564)
U ziet een selectie van activiteiten. In de uitgebreide versie is het gehele overzicht van activiteiten in te zien.
algemeen-
-Zijn geloofwaardigheid als minister bij het handhaven van regels om verspreiding van corona tegen te gaan, liep in augustus 2020 een 'deuk' op. Uit heimlijk gemaakte foto's bleken hij en zijn gasten zich op zijn huwelijk niet altijd strikt aan de coronaregels (afstand houden, geen fysiek contact) te hebben gehouden. Hij trok het boetekleed aan, maar liet in een Tweede Kamerdebat op 2 september weten wel door te willen en kunnen als minister. De Tweede Kamer verwierp een motie-Asscher van afkeuring en een motie-Baudet/Van Haga over het opzeggen van vertrouwen. De eerste motie kreeg geen steun van de regerinsfracties en de SGP; bij de tweede stemden PVV, FVD, Van Kooten-Arissen, Krol en Van Haga vóór. Later kreeg hij alsnog de gebruikelijke boete.
-
-Tijdens zijn ministerschap vonden twee schokkende moorden plaats. In 2019 werd advocaat Derk Wiersum voor zijn huis vermoord en in 2021 werd een fatale aanslag gepleegd op misdaadverslaggever Peter R. de Vries.
uit de privésfeer
-
-Zijn eerste echtgenote was docente Nederlands op een vmbo-school. Zij overleed in 2016.
-
-Promoveerde bij prof. P.F. van der Heijden
-
-Zijn (tweede) huwelijk werd gesloten door staatssecretaris Ankie Broekers-Knol
-
-"Wat kunnen we verwachten van minister Ferdinand Grapperhaus?", De Volkskrant, 4 november 2017
-
-Nicole Besselink, "Als hij zichzelf maar niet meteen 'aan' zet", Trouw, 30 november 2017
-
-Arjan Visser,""Ik kan erg heftig reageren'", Trouw, 18 juli 2020 (rubriek Tien Geboden)
In de uitgebreide versie zijn, indien bekend, de familierelaties opgenomen.
Speciaal voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn de biografieën van alle kansrijke (volgens de peilingen) kandidaten in uitgebreide vorm raadpleegbaar op parlement.com.
Voor de overige ruim 5000 biografieën geldt het volgende:
In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.
Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.
De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.