Nieuwe coalitie staat topinkomens bij de overheid weer toe - Hoofdinhoud
Misschien hadden ze gehoopt het stil te houden. Maar het staat, verhullend opgeschreven, toch zwart op wit in het regeerakkoord.
De nieuwe coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie is van plan de uitbreiding van de ‘wet Normering Topinkomens’ terug te trekken.
Deze wet van minister Plasterk regelt dat niemand bij de overheid meer verdient dan een minister.
In het regeerakkoord staat tegelijkertijd niks over betere salarissen voor al die mensen die belangrijk werk doen voor ons allemaal. Politieagenten, verplegers, leraren, militairen: ze krijgen er niks extra’s bij. Maar wat staat er wel in het regeerakkoord? Eén zinnetje, expres zó opgeschreven dat de gemiddelde lezer het niet meteen zal opvallen. “Het beloningsniveau bij de overheid moet zondag zijn dat hoogwaardige en schaarse specialisten in dienst kunnen worden genomen.”
Het past in het beeld van deze coalitie.
De Telegraaf kreeg boven tafel wat dit betekent: de nieuwe wet normering topinkomens wordt teruggetrokken. Salarissen van meer dan 130.000 euro blijven daardoor mogelijk bij de overheid en de semioverheid, bijvoorbeeld voor duurbetaalde externe consultants. Het past in het beeld van deze coalitie. Zo betalen ze het cadeau van 4,4 miljard voor multinationals en buitenlandse beleggers onder andere door de alledaagse boodschappen duurder te maken.
Politieagenten, verplegers, leraren, militairen: ze krijgen er niks extra’s bij.
En het is nergens voor nodig. De wet van Ronald Plasterk biedt al de ruimte om in speciale gevallen een uitzondering te maken. Als er echt iemand is met zulke bijzondere kennis dat hij meer betaald moet krijgen. Maar daar moet het bij blijven. Een ministersalaris is echt al een heel goed salaris.
Zodra de coalitie de wet inderdaad terugtrekt, ga ik hem als initiatiefwet alsnog indienen. Als we mensen die voor de publieke zaak werken willen helpen, laten we dan beginnen bij de agenten, leraren en mensen die in de zorg werken. En niet aan de top.