FD: 'EU moet digitale normen gaan exporteren'

Met dank overgenomen van M.R. (Marietje) Schaake i, gepubliceerd op woensdag 13 september 2017, 2:48.

'EU moet digitale normen gaan exporteren'

De Europese Unie moet voorkomen dat grote internetbedrijven de normen voor digitale handel gaan bepalen. Het is daarom noodzakelijk dat eurocommissaris Cecilia Malmström (handel) zich meer gaat inzetten voor Europese principes in handelsakkoorden, zoals privacybescherming en het garanderen van een gelijk speelveld.

Dat stelt europarlementariër Marietje Schaake (D66), een invloedrijk lid van de commissie internationale handel in het Europees Parlement. Ze wil met een nieuw initiatiefrapport druk zetten op de Europese Commissie om met een digitale handelsstrategie te komen die daarna ook door de EU-lidstaten zou moeten worden omarmd. Nu zouden de Europese uitgangspunten door versnippering te weinig uit de verf komen en is er van eerdere toezeggingen van Malmström niet veel terechtgekomen.

Vrijhandel met Alibaba

Schaake zegt zich grote zorgen te maken over particuliere initiatieven voor digitale handelsnormen. De Chinese internetondernemer Jack Ma, de grote man achter het handelsplatform Alibaba, leurt al geruime tijd met het idee om internationale vrijhandelszones te creëren voor e-commerce. Eerder dit jaar zette hij concrete stappen voor samenwerking met de Maleisische overheid.

Ma, die dankzij een beursgang van Alibaba op Wall Street over enorme diepe zakken beschikt, heeft bij zijn initiatief vooral middelgrote en kleine ondernemingen op het oog. Die zouden nu op te veel barrières stuiten als zij internationaal zaken willen doen en hulp kunnen gebruiken bij inspecties voor de export en import van goederen, de logistiek en betalingen.

Facebook-bubble

Volgens Schaake is het 'publieke belang' er niet bij gediend dat Alibaba en andere internetgiganten, zoals Google en Facebook, de normen gaan bepalen in het internationale handelsveld. Zij vreest dat vrije markttoegang in het geding kan komen. 'Je ziet nu al dat internetgebruikers in sommige ontwikkelingslanden in een Facebook-bubble terechtkomen en er geen sprake is van een open internet.'

'We moeten niet vergeten dat deze bedrijven een keihard winstoogmerk hebben´, aldus Schaake. ´De wetgever moet het initiatief houden. En juist de EU kan het voortouw nemen omdat er al veel beleid is. We lopen op technologiegebied achter met productie en diensten, waarin respectievelijk Azië en de Verenigde Staten de dienst uitmaken, maar we lopen in Europa voorop met regels voor de digitale economie.'

Databescherming, encryptie

Het initiatiefrapport noemt diverse Europese principes op digitaal gebied. Dan gaat het bijvoorbeeld om regels die in EU-verband zijn afgesproken over databescherming en het principe dat bepaalde internetdiensten geen voorrang mogen krijgen in het internetverkeer (netneutraliteit). Ook zou de EU bij haar handelspartners moeten afdwingen dat markttoegang niet wordt gekoppeld aan het ontsluiten van encryptietechnologie of het opgeven van intellectueel eigendom. Lagere telecom- en internettarieven zouden eveneens aan bod moeten komen.

Volgens Schaake moet de Zweedse EU-commissaris Malmström duidelijk laten blijken welke 'ondergrenzen' de EU hanteert als er handelsafspraken worden gemaakt. Ook in internationale fora zoals de Wereldhandelsorganisatie (WTO) en de Verenigde Naties zou Europa zich hard moeten maken voor zijn digitale normen.

De D66-parlementariër zegt niet bang te zijn dat het afsluiten van handelsakkoorden

moeilijker wordt. 'Handelsakkoorden zijn toch al ingewikkeld. Ze moeten

relevant zijn. Nu spelen allerlei digitale aspecten een rol in de

internationale handel. Vroeger was er een scheiding tussen producten en

diensten. Nu lopen die steeds meer in elkaar over. Als die diensten ook

nog digitaal zijn, moet je zorgen dat je moderne handelsafspraken goed

regelt.'

--

Het Financieele Dagblad, 13 september 2017