'Lange rijen bij stemlokalen Kenia voor presidentsverkiezingen' - Hoofdinhoud
Drie uur voordat de stemlokalen in Kenia opengingen, stonden mensen dinsdagochtend al in lange rijen te wachten om hun stem uit te kunnen brengen.
De verkiezingen dinsdag draaien om president Uhuru Kenyatta en zijn belangrijkste tegenstander Raila Odinga. Volgens de laatste peilingen wordt het een nek-aan-nekrace tussen de twee. In totaal doen acht presidentskandidaten mee.
Kenyatta riep alle 19 miljoen stemgerechtigden op om te gaan stemmen en dat ''in vrede'' te doen. ''Als u uw stem hebt uitgebracht, ga dan alsjeblieft naar huis'', zei hij maandag. Om president te worden is een meerderheid van de stemmen nodig. Lukt dat geen van de kandidaten, volgt een tweede ronde.
Tellen
Het tellen van de stemmen in Kenia bleek de afgelopen verkiezingen een probleem. In 2013 haperden de elektronische stemmachines terwijl in 2007 de winnaar al bekend werd gemaakt terwijl het tellen nog aan de gang was. Gevreesd wordt dat ook dit jaar de verkiezingen niet vlekkeloos gaan verlopen.
Eind vorige maand werd de computerexpert bij de nationale verkiezingscommissie, Chris Musando, vermoord. Hij was de man die een eerlijk verkiezingsverloop moest garanderen. Mogelijk werd hij voor zijn dood gemarteld. Critici van Kenyatta beschuldigen hem van betrokkenheid bij de moord op Musando.
Baby's
In de eerste uren van de verkiezingsdag werden geen noemenswaardige incidenten gemeld. De Keniaanse regering zet dinsdag 150.000 beveiligers bij 41.000 stemlokalen om de stembusgang conflictloos te laten verlopen.
Bij de stembureaus worden dinsdag ook babyvingertjes bestempeld om te voorkomen dat de kinderen tijdelijk verhuurd worden aan voordringers. Voorgeschreven is dat ouders met jonge kinderen voorrang krijgen.
"Bij iedere moeder die met een kind komt, markeren we zowel de moeder als het kind", zei de voorzitter van een stembureau. Vrouwen worden er door haar vriendelijk op gewezen dat ze hun kind niet mogen weggeven om anderen voor te laten gaan.
Dergelijk gesjoemel komt vaker voor bij Keniaanse verkiezingen, die vaak gepaard gaan met lange rijen en veel oponthoud bij stembureaus.
Corruptie
Kenyatta's politieke tegenstanders beschuldigen zijn regering van slecht management en corruptie. Ook was de president eerder door het Internationaal Strafhof in Den Haag aangeklaagd voor zijn veronderstelde rol bij het massale geweld na de omstreden presidentsverkiezingen eind 2007. Dat kostte aan meer dan duizend Kenianen het leven.
Er was een conflict over verkiezingsfraude en de vraag wie de stembusgang had gewonnen. Kenyatta zou mensen tegen betaling geweld hebben laten plegen. Honderdduizenden inwoners van het Oost-Afrikaanse land werden van huis en haard verdreven bij de politiek gemotiveerde stammenstrijd. De aanklagers van het hof lukten het niet om het bewijs tegen Kenyatta rond te krijgen.
De 72-jarige Odinga doet voor de derde keer mee aan de presidentsverkiezingen. In 2013 verloor hij nipt van zijn 55-jarige rivaal.
Uitslagen
De eerste uitslagen van de verkiezingen worden pas woensdag verwacht. De Nederlandse Europarlementariër Marietje Schaake (D66) is in Kenia om namens de Europese missie in de gaten te houden of de verkiezingen goed verlopen.