Schriftelijke vragen over de privacy van gegevens van leerlingen (Antwoorden in bijlage) - Hoofdinhoud
Met dank overgenomen van B. (Bente) Becker i, gepubliceerd op dinsdag 16 mei 2017, 13:54.
Ook leerlingen en hun ouders moeten er zeker van kunnen zijn dat de gegevens vertrouwelijk zijn en goed beveiligd worden. Naar aanleiding van het rapport van de Onderwijsraad 'Doordacht Digitaal' en het artikel in Trouw heb ik vragen gesteld aan de Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
Schriftelijke vragen van het lid Becker (VVD) aan de staatssecretaris van OCW over het bericht "privacy van leerlingen groeit scholen boven het hoofd" en het rapport "Doordacht Digitaal" van de onderwijsraad.
-
1.Kent u het bericht "privacy van leerlingen groeit scholen boven het hoofd" en het rapport van de Onderwijsraad "Doordacht digitaal"?
-
2.Herkent u het beeld dat hierin geschetst wordt dat scholen zich te weinig bewust zijn van de risico's van internetbeveiliging terwijl steeds meer gegevens over leerlingen digitaal worden opgeslagen? Zo ja, wat vindt u hiervan, zo nee, waarom niet?
-
3.Kunt u cijfers geven van de mate waarin basis- en middelbare scholen aandacht besteden aan privacy en ICT beveiliging van hun digitale systemen? Zo ja, welke? Zo nee, bent u bereid dit te onderzoeken en tussentijds de Kamer verslag te doen van de ontwikkeling van deze cijfers?
-
4.Bent u het ermee eens dat het goed zou zijn als scholen standaarden toepassen voor digitale beveiliging en gegevensuitwisseling zodat niet iedere school zelf het wiel hoeft uit te vinden en leerlingen verzekerd zijn van een goede basis voor bescherming van privacy? Zo ja, hoe gaat u dit bevorderen en wanneer kan de Kamer daarvan resultaten verwachten? Zo nee, waarom niet?
-
5.Kent u de enquête van Ouders en Onderwijs onder duizend ouders waaruit blijkt dat de meeste ouders geen idee hebben welke informatie de school over hun kind opslaat? Zo ja, deelt u de mening dat scholen ouders zouden moeten informeren over de gegevens die van hun kind worden opgeslagen, zeker omdat het niet alleen om leerresultaten maar ook om gevoelige gegevens over gezondheid en geloofsovertuiging kan gaan? Wat kunt en gaat u eraan doen dit te bevorderen?
Klik hier om het artikel van Trouw te lezen (15-05-2017)
Bijlagen