Handelsverdrag EU-Japan: ‘Geen aparte rechtspraak voor investeerders is goede zaak’ - Hoofdinhoud
De Europese Unie en Japan sluiten vandaag een politiek akkoord over het grootste handelsverdrag ooit. De Japanse premier Abe is daarvoor vandaag in Brussel om - na tien jaar onderhandelen - zijn fiat te geven. Toch zijn de EU en Japan het niet overal over eens geworden. Met name als het gaat om investeerdersbescherming. Japan wilde graag het gewraakte ISDS-systeem in het verdrag opnemen, terwijl de EU alleen het hervormde ICS in de aanbieding had. Het gevolg is dat in het verdrag vooralsnog helemaal geen investeerdersbescherming wordt opgenomen. Dit tot vreugde van Europarlementariër en lid van de commissie voor internationale handel, Agnes Jongerius (PvdA).
Jongerius: “Het Europees Parlement heeft al tijdens de, nu onderbroken, TTIP-onderhandelingen ISDS verboden terrein gemaakt. Dat maakte het voor de Europese Commissie onmogelijk om op deze Japanse eis in te gaan.”
Agnes Jongerius is overigens ook geen onverdeeld fan van de hervormde variant, ICS, die speciaal voor het handelsverdrag met Canada (CETA) door de EU is ontworpen. De PvdA vindt het onzin dat twee volwassen rechtsstaten speciaal voor het bedrijfsleven een apart tribunaal in het leven zouden moeten roepen.
Jongerius: “Bedrijven zouden, net als ieder ander, gewoon gebruik moeten maken van de normale rechtsspraak. Juist daarom is het zo’n grote overwinning dat verdrag op dit moment geen van beide varianten bevat.”
Jongerius denkt dat de Commissie niet per se rouwig is over het feit dat het verdrag geen investeerdersbescherming bevat. Zo was CETA bijna niet doorgegaan na lang verzet door de Waalse regering. Het Europees Hof van Justitie heeft onlangs nog bepaald dat verdragen mét investeerdersbescherming ook behandeld moeten worden door alle nationale parlementen, terwijl verdragen zonder alleen door het Europees Parlement en de Europese Raad goedgekeurd hoeven worden. Dit scheelt al gauw enkele jaren in implementatietijd. De PvdA in Brussel zal zich, ondanks dit goede nieuws, nog wel serieus over het verdrag, waarvan de uiteindelijke stukken pas aan het eind van dit jaar verschijnen, buigen. Of het Parlement zich überhaupt nog dit mandaat zal uitspreken is nog niet duidelijk.
Jongerius: “Op CETA hebben wij ons onthouden van stemming wegens nog niet ingeloste beloften omtrent ICS. Dat zit hier gelukkig vooralsnog niet in. Maar wij hebben ook vragen over markttoegang, standaarden en bescherming van arbeid en milieu.”