Belastingen multinationals blijven in het duister - Hoofdinhoud
De achterdeur blijft open. Dat is het teleurstellende resultaat van een stemming vandaag in het Europees Parlement over de aanpak van belastingvlucht. VVD, CDA en Christenunie - toch zeker het chassis van de nieuwe regeringscoalitie - trokken samen met PVV en SGP aan dezelfde kant van het touw als de multinationals, waardoor de strijd om meer openheid over de nu obscure wereld van bedrijfsbelastingen grotendeels om zeep werd geholpen..
Het is een alarmerend voorproefje van de aanstaande coalitie van rechts met de bijbel.
In de stemming gaat het om het plan om bedrijven te verplichten in hun jaarverslagen aan te geven waar ze per land belasting betalen, de zogenaamde country-by-country-reporting. Zo kan blootgelegd worden of een bedrijf belasting probeert te ontwijken. Maar dit kan alleen als er volledige openheid is, anders kunnen belastende gegevens nog steeds toegedekt worden. Een beetje transparantie is geen transparantie.
Het voorstel van de Commissie gaf die openheid nog niet helemaal (en dus helemaal niet), omdat het voor landen buiten Europa geen specifieke gegevens vroeg. Door voorstellen van de sociaaldemocratische fractie komt die verplichting er nu wel, een belangrijke stap.
De teleurstelling zit in het feit dat VVD, CDA, Christenunie, PVV en SGP hebben ingestemd met een voorstel mét achterdeurtjes. Zij hebben klakkeloos het verhaal van grote bedrijven gevolgd, die beweren dat meer openheid hun marktpositie verslechtert. Daarom is een clausule voorgesteld, waardoor bedrijven jaar in jaar uit een uitzondering kunnen krijgen op iedere vorm van informatieverstrekking en geen informatie uit het verleden hoeven te geven. Met dat soort uitzonderingen wordt de uitzondering de regel.
Het is een grote paradox van rechts. Ze beweren aan de kant van mensen te staan, maar eenmaal verkozen geven ze niet thuis - of het moet zijn om grote bedrijven een hand toe te steken. Het is vast geen toeval dat rechtse parlementariërs geen enkele openheid hebben willen geven toen de NOS een onderzoek naar hun onkosten startte. Één lid deed zelfs zonder enige schroom haar bonnetjes door de papierversnipperaar.
Helaas geven dezelfde partijen nu de mogelijkheid aan een deel van de bedrijven om hetzelfde met hun belastinginformatie te doen. Geen geruststellend gedachte, aan de vooravond van die aanstaande coalitie van rechts met de bijbel.