Een belastingbezoek aan mijn Belgische buren - Hoofdinhoud
Tang Tax Tour deel 2
De tour door Europa over de Gemeenschappelijke Grondslag voor de Winstbelasting (CCCTB) deed gisteren haar tweede etappe aan. Na Estland, was het nu de beurt aan België. Deze keer kon ik er heen lopen, want de Wetstraat ligt niet ver van mijn appartement in Brussel. Het federaal parlement, van de 5 parlementen van België bevoegd op winstbelastingen, ontving ons met alle egards. Eric van Rompuy, de broer van en voorzitter van de commissie financiën, heette ons Europarlementariërs en een groep stakeholders welkom. Zoals gebruikelijk in België deed hij dit zowel in het Nederlands als in het Frans. Werktalen die gelukkig voor de vertalers precies aansluiten bij de moedertaal van mij en mijn Franse co-rapporteur Alain Lamassoure.
Veel dingen in België zijn gelijk aan Nederland, maar er zijn ook kleine verschillen. Zo heet het MKB in het Vlaams KMO (kleine en middelgrote ondernemingen) en bestaat er in België een heftig debat over de belastingdruk, op zowel arbeid als bedrijven. Dit is niet te vergelijken met de kabbelende discussie in Nederland over belastingen.
Uit hun voorbereiding en kennis van zaken bleek het belang dat de parlementariërs hechten aan deze belastinghervorming. Het is dan ook niet voor niets dat we ervoor gekozen hebben om de Benelux-landen op ons programma te zetten. Het zijn deze kleinere landen waar, in tegenstelling tot grote landen als Frankrijk en Duitsland, zorgen leven over wat deze belastingharmonisatie betekent voor hun concurrentiepositie.
Toch was de houding van de parlementariërs constructief kritisch. Zoals verwacht hamerden de NVA (de Vlaams nationalisten) op subsidiariteit en nationale soevereiniteit van lidstaten op het gebied van belastingen. Maar tussen de lijntjes door was hun inbreng vooral gericht op hoe de voorstellen wel succesvol geïmplementeerd kunnen worden. Hoe zorgen we bijvoorbeeld dat we de regels op tijd aanpassen aan internationale ontwikkelingen op het gebied van winstbelastingen?
Verschillende stakeholders, van vakbonden tot belastingprofessoren, namen de moeite om aan te schuiven en ons van input te voorzien. Meest uitgesproken was de werkgeverskoepel FEB (zusterorganisatie van VNO NCW) in haar kritiek op de voorstellen. Concurrentievervalsing tussen kleine en grote ondernemingen, zij zien het niet. Terwijl uit meerdere onderzoeken blijkt dat het MKB of beter gezegd de KMO´s tot wel 30% meer belasting betalen. Reden tot handelen ziet de bedrijfskoepel niet, terwijl naast het tegengaan van belastingontwijking de voorstellen ook bedrijven gaat helpen als ze over de grens opereren.
Dat we zouden weglopen met de steun van het volledige Belgische parlement en het Belgisch maatschappelijk middenveld, had ik niet verwacht. Wel lopen we weg met een lijst aan inhoudelijke punten die het voorstel vanuit Belgisch perspectief beter maken. Uit alles blijkt dat de Belgen willen meedenken en meebouwen aan een verbetering van de CCCTB voorstellen die op tafel liggen. Dat stemt mij tevreden.
Dit bezoek is onderdeel van de Tang Tax Tour door lidstaten van de Europese Unie. Paul Tang bezoekt verschillende lidstaten om de nationale parlementen te overtuigen van het belang een moderne CCCTB. En informatie op te halen bij de parlementen over de specifieke punten die landen hebben over het voorstel.