Europese Commissie zet Bangladesh terecht voor het blok - Hoofdinhoud
De Europese Commissie wordt steeds harder in haar opstelling tegenover Bangladesh. Als de arbeidsomstandigheden, zeker ook als het gaat om vakbondsrechten, voor september niet verbeterd zijn, kan het land zijn toegang tot de Europese markt verliezen.
Het is voor het eerst dat de Commissie met zulke harde sancties dreigt bij schendingen op sociaal gebied. De brief die de Commissie heeft verstuurd aan de regering van Bangladesh stelt zelfs meer eisen dan de resolutie, die het Europees Parlement vandaag aannam.
“De Commissie heeft in het verleden alleen actie ondernomen als landen in oorlog waren of als er sprake was van grove mensenrechtenschendingen. In dit geval gaat het om de arbeidsomstandigheden die niet deugen in een land. Ik ben dan ook bijzonder blij dat de Commissie haar sociale gezicht toont. De Commissie gaat in zijn opstelling verder dan de resolutie van het Europees Parlement, die onder druk van rechts was afgezwakt.”
“Alle toegang verliezen tot de Europese markt betekent een drama voor de economie en een drama voor duizenden arbeiders die hun inkomen verliezen. Ruim vier miljoen vrouwen werken in de kledingindustrie en hun gezinnen zijn afhankelijk van dat inkomen. Het is dan ook een duivels dilemma, toch is doormodderen geen optie.”
“De situatie op het gebied van veiligheid in de fabrieken is wel verbeterd, maar het ontslaan en intimideren van vakbondsleden is aan de orde van de dag. Ook worden vakbondsleden mishandeld of gevangen gezet als zij actie voeren tegen wanpraktijken. Er moet dus iets veranderen en het is hoog tijd ook dat de overheid en fabriekseigenaren dat nu ook inzien”, aldus Agnes Jongerius.
(Persbericht 14 juni 2017)