D66 wil steunfonds voor ngo's in Polen en Hongarije - Hoofdinhoud
Het Hongaarse parlement stemde vanmiddag in met een anti-ngo-wet die mensenrechtenorganisaties die buitenlandse steun ontvangen aan banden legt. De Poolse regering buigt zich over een soortgelijke wet. Beide regeringen schrappen ook de subsidies voor kritische ngo's. Polen verbiedt verder 'kritiek op de natie' en beperkt het recht op demonstratie. Beide wetten zijn een kopie van de anti-ngo-wet die in 2012 in Rusland is aangenomen.
D66-Europarlementariër Sophie in 't Veld is bezorgd: "Met deze anti-ngo-wet rolt Viktor Orbán het maatschappelijk middenveld in Hongarije op. Het is de zoveelste keer dat hij kritische stemmen de mond snoert. De Poolse regering doet daar nog een schepje bovenop. Dat druist in tegen onze Europese waarden. Het is hoog tijd dat de Europese Commissie actie onderneemt en opkomt voor ngo's die worden gecensureerd en financieel worden afgeknepen. Ook binnen Europa." Vandaag heeft D66 een voorstel ingediend voor een spoeddebat tijdens de plenaire vergadering in juli.
Speciaal steunfonds voor ngo's
Ngo's worden wereldwijd onderdrukt. De Commissie steunt ngo's buiten de EU, maar D66 wil dat dit ook binnen de EU gebeurt. D66 heeft daarom een voorstel ingediend voor een ngo-steunfonds. In 't Veld: "Mensenrechtenorganisaties in landen als Hongarije en Polen staan onder grote druk door maatregelen van nationale regeringen. Europa steunt al verschillende overheid-kritische ngo's buiten de Europese Unie. Voor landen binnen de EU moet precies hetzelfde gelden. Zij hebben onze steun hard nodig, juist nu."
D66 heeft een plenair debat aangevraagd over Orbáns anti-ngo-wet en de krimpende ruimte voor het maatschappelijk middenveld in de EU. Het voorstel voor een ngo-steunfonds is onderdeel van de 2018 begrotingsprocedure. Bij steun van het Europees Parlement wordt het EU-fonds voor ngo's onderdeel van de 2018 EU-begroting.